Costel Avram: ”Fosta Mină Petrila va deveni, încă din acest an, un spațiu cultural activ”

Home Administrație Costel Avram: ”Fosta Mină Petrila va deveni, încă din acest an, un spațiu cultural activ”
Costel Avram: ”Fosta Mină Petrila va deveni, încă din acest an, un spațiu cultural activ”

Consiliul județean Hunedoara are gânduri mari pentru a pune în valoare clădirile de patrimoniu ale fostei Exploatări Miniere, pe care le va achiziționa imediat după adoptarea bugetului instituției pentru anul în curs, iar administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, dă asigurări că sunt banii necesari (1,5 milioane de lei), care vor fi alocați cu această destinație, astfel încât toate procedurile de preluare a activelor de la fosta mină din orașul Petrila să fie finalizate cel târziu la începutul lunii martie.

Pentru transformarea acestui spațiu într-o veritabilă Exploatare Culturală și într-o destinație turistică atractivă, CJH își propune să acceseze bani europeni disponibili în Regiunea Vest tocmai pentru acest gen de investiții, așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, cu fosta Mină Anina, care a beneficiat deja de un amplu proiect de investiții de acest fel, cu rezultate semnificative. Costel Avram recunoaște însă că drumul care trebuie parcurs până la implementarea unui astfel de proiect este destul de anevoios și de îndelungat. ”Sigur că nu vor fi transformări radicale peste noapte. Sigur că nu vom putea accesa bani europeni de pe o zi pe alta, pentru că procedurile sunt foarte stricte și implică anumiți pași care trebuie urmați. Pot să vă spun că, înainte de orice, pentru a putea depune în proiect eligibil pe fonduri europene, zona respectivă trebuie să beneficieze de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Am avut, în acest sens, discuții cu arhitecții care s-au implicat și până acum în tot ceea ce s-a făcut pentru salvarea acestui ansamblu de patrimoniu, iar Consiliul județean Hunedoara va scoate, în cel mai scurt timp, la licitație, realizarea acestui PUZ la fosta Mină Petrila. Sigur că ne dorim chiar să avem o licitație la care să vină firme de calibru internațional, care să aducă idei și mai bune pe lângă cele pe care le gândim noi, împreună cu echipa de arhitecți de la Asociația Planeta Petrila. Apoi, când vom avea acest PUZ, putem depune proiecte punctuale, clare, spre finanțare la ADR Vest și la alte organisme de finanțare a unor astfel de proiecte”, a declarat Costel Avram.

Cert este, în același timp, faptul că până când se vor contura și până când se vor finaliza proiecte cu impact major pe care atât CJH, cât și reprezentanții societății civile din Petrila și din Valea Jiului le doresc, porțile acestui edificiu vor rămâne deschise pentru public, iar Muzeul Salvatorului Român, Centrul Cultural Pompadou, mina școală și celelalte obiective care deja constituie un punct de atracție pe harta turistică a Văii Jiului îi vor primii în continuare pe vizitatori. ”Ne propunem ca, prin parteneriatul pe care-l vom încheia cu cei de la Asociația Planeta Petrila, să putem chiar sprijini și mai mult activitatea acestora. Mai mult, vom căuta ca, prin fonduri de la bugetul județean, să facem acele necesare lucrări de reparații pentru a opri degradarea unora dintre clădirile de acolo și chiar îmi propun să reabilităm și să modernizăm într-o bună măsură o parte din spațiile care pot fi exploatate din punct de vedere cultural și turistic”, spune Costel Avram.

În opinia acestuia acestuia, fosta Exploatare Minieră Petrila trebuie să devină, încă din acest an, o veritabilă Exploatare Culturală, așa cum au gândit-o Ion Barbu și alți iubitori de artă care s-au coalizat în jurul acestuia în proiectul ”Planeta Petrila”. În acest scop, administratorul public al județului Hunedoara spune că, pe lângă acțiunile deja de tradiție care au loc aici în organizarea celor de la ”Planeta Petrila”, a cerut tuturor instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului județean Hunedoara să prindă în programul propriu de activități pentru anul 2022 și să bugeteze corespunzător, cel puțin câte o acțiune culturală care să se desfășoare în fiecare lună la Centrul cultural de la Petrila. ”Fosta Mină Petrila va deveni, încă din acest an, un spațiu cultural activ. Am, avut discuții cu toți managerii de la instituțiile de cultură din subordinea CJH, mă refer aici la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, la Direcția pentru Administrarea Monumentelor, la Centrul de Cultură și Creație Artistică, la Teatrul de Artă din Deva, la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, la Biblioteca județeană, la Galeria de artă din Deva, și le-am solicitat ca în programul activităților pentru anul 2022 să vină cu propuneri de evenimente care să se desfășoare la Mina Petrila. Îmi doresc ca aici, să avem în fiecare lună a anului, cel puțin un eveniment cultural semnificativ, fie că vorbim de vernisaje expoziționale, de concerte artistice, de lansări de carte, de spectacole de teatru ș.a.m.d. Veți vedea că în foarte scurt timp, aici va funcționa cu adevărat o Exploatare Culturală, iar eu cred că impactul acesteia va fi unul semnificativ pentru Valea Jiului și pentru județul Hunedoara, în ansamblu”, a mai spus Costel Avram.

Până atunci, cert este, în opinia administratorului public al județului Hunedoara, că în ianuarie 2022, proiectul ansamblului Exploatarea Minieră Petrila a făcut un important pas înainte, cu viteza permisă de modul de funcționare a legilor din România. Dar este un pas înainte, confirmat de faptul că Consiliul Județean Hunedoara a aprobat cumpărarea Ansamblului istoric Mina Petrila. Avram spune că suma negociată este una care permite cumpărarea fără probleme, iar de aici încolo toate opțiunile sunt deschise! ”Ansamblul poate fi păzit, iar degradarea clădirilor va fi oprită! Este un proiect de anvergură, un proiect la care țin și care cred că prin implicarea colectivului extrem de valoros de experți poate deveni, cu sprijinul nostru, al oamenilor politici, un proiect inedit la nivel național și internațional, reper în modul în care un fost perimetru industrial poate deveni un complex cultural reprezentativ pentru Petrila, iar eu am convingerea că așa va fi!”, concluzionează Costel Avram.