Ce vedem în acest sfârșit de săptămână la Teatrul din Petroșani

Home Cultură Ce vedem în acest sfârșit de săptămână la Teatrul din Petroșani
Ce vedem în acest sfârșit de săptămână la Teatrul din Petroșani

Actorii Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani vă invită și în acest sfârșit de săptămână la spectacole. Astfel, vineri, 4 Februarie 2022, de la ora 18.00, este programată o nouă reprezentanție a spectacolului „Moartea lui IPU”, dramatizare de Daniel Oltean după Titus Popovici, în regia lui Sorin Militaru. Din distribuție fac parte actorii: Matei Șchiopu, Rareș Tudorașcu, Ciprian Vultur, Corina  Vișinescu, Daniel Cergă, Stelian Roșianu, Mihai Sima, Simona Codreanu, Andrada Dobre, Alexandru Cazan, Oana Liciu – Gogu, Dorin Ceagoreanu, Sergiu Fîrte, Izabela Badovics, Nicoleta Niculescu, Oana Crișani, Radu Tudosie, Laurențiu Vlad și Cliuța Șușu. Scenografia este semnata de Wilhelmina Kuron Bekesi.

Spectacolul ”Moartea lui IPU” este piesa de teatru cu care Teatrul ”I.D. Sîrbu” a deschis seria premierelor din aceste an. „O viață valorează mai mult decât alta? Șase vieți valorează mai mult decât una singură? Justifică situațiile extreme sacrificarea unui om? Ce se poate ascunde în spatele unui om care se sacrifică pentru a-i salva pe alții? Atenție! Toate variantele de răspuns la aceste întrebări pot fi greșite. Așa cum toate pot fi corecte. Nu trebuie să ne grăbim cu un verdict. Și nici spectacolul  ăsta nu va face acest lucru. Dar spectatorul, pe drumul spre casă, e liber să gândească un răspuns. Sau poate a doua zi după spectacol…sau în altă zi. În fiecare zi. Pentru că, dincolo de povestea dintr-un sat ardelenesc aflat sub ocupație în timpul războiului, e povestea noastră de astăzi în care frica naște ipocrizie și meschinărie, panica dezumanizează iar puterea…puterea face ceea ce face ea de obicei. Un om vrea să-și vadă propria înmormântare. La care să fie prezenți cei care așteaptă să moară pentru ei. Și poate acum e momentul cel mai potrivit pentru a râde. Sau pentru a plânge. Dar mai e și un copil acolo, un copil care vrea să spună adevărul, o voce pe care dacă nu o ascultăm, ne va condamna pe toți. Moartea lui Ipu e viața lui Ipu. Și invers.”, spune, în sinopsisul piesei dramaturgul Daniel Oltean

Pentru acest spectacol, prețul unui bilet este de 20 sau 25 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere 50%.

Sâmbătă, 5 Februarie 2022, de la ora 18, pe scena teatrului din Valea Jiului va fi prezentat spectacolul „Aglaja și Dumnezeul ei din mămăligă”, monodramă după Aglaja Veterany, în regia lui Muriel Jakab Manea, cu Irina Bodea Radu.

De ce Aglaja și Dumnezeul ei din mămăligă? Aglaja are memoriile aprofundate în ultima imagine obsedanta legată de familia ei (aceea în care Tatăl ei joacă un Dumnezeu, mama ei e bunica lui Dumnezeu și ea Aglaja este un înger păzitor, toți trei mâncând mămăligă la ultima lor poză de familie). Mie, Aglaja mi-a lăsat senzația că și-a asumat ca și copil toate eșecurile adulților și le-a dus în tăcere până la maturitate. Ca și copil o văd fără gură, iar acum dându-i gură și voce ii ascultăm povestea prin prisma copilului-adult. Ea consideră că momentul frumuseții absolute este nașterea ei. Viața pe care a trăit-o și-au dorit-o alții, dar nu și ea. Așa că îi vom da șansa renașterii și speranța că reincarnarea ei va fi trăită de ea, așa cum și-ar fi dorit. Dar asta doar Dumnezeu o va știi. Sinuciderea Aglajei este cuprinsă în poveste. Aglaja a rămas o fetiță cu trăiri mult prea tăioase și totodată atât de impresionante”, spune regizorul Muriel Jakab-Manea

Prețul unui bilet este de 20 sau 25 de lei, în funcție de categoria locului.

Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere 50%.

Primul week-end de februarie la Teatrul din Petroșani se încheie duminică, 6 Februarie, de la ora 12.00, cu un nou spectacol în care cei mici sunt invitați în lumea poveștilor. Actorii teatrului din Petroșani au pregătit pentru ei spectacolul „Jack și vrejul de fasole” după Joseph Jacobs, un spectacol de Dan Mirea.

Din distribuție fac parte: Dorin Ceagoreanu, Simona Codreanu, Alexandru Cazan, Izabela Badovics, Sergiu Fîrte și Oana Crișan.

Spectacolul spune povestea lui Jack, un băieţel naiv, dar tare năstrușnic dornic să-şi ajute mama, pleacă la târg pentru a vinde o văcuță, însă în locul unui pumn de bănuți, ștrengarul se întoarce acasă cu patru boabe de fasole fermecată.  când vrejul răsare peste noapte și se înalță până dincolo de nori, Jack se aventurează în explorarea noului tărâm, unde va descoperi o găină cu ouă de aur, un pitic cu barbă cântătoare și o harpă vorbitoare. Întreaga aventură a lui Jack o puteți vedea duminica aceasta pe scena teatrului.

Prețul unui bilet este de 8 lei pentru copii și de 10 lei pentru adulții însoțitori.

Atenție! Având în vedere noile măsuri anti-COVID, accesul în sala de spectacole este permis la 30% din capacitatea sălii și doar celor care dețin: certificat verde, rezultat negativ al unui test antigen rapid sau PCR. Sunt exceptați de la această obligație copii sub 12 ani. Masca la interior este obligatorie!