Peste 500 de intervenții ale Salvamont Lupeni în anul 2021

Home Reportaj Peste 500 de intervenții ale Salvamont Lupeni în anul 2021
Peste 500 de intervenții ale Salvamont Lupeni în anul 2021

O analiză a activității Serviciului Public Salvamont din Lupeni arată că, în cursul anului 2021, salvatorii din municipiul Lupeni au avut 512 intervenții de salvare montană, în aria lor de responsabilitate. Marea majoritate a acestora s-au derulat în Masivul Vîlcan, respectiv în stațiunea turistică Straja, unde salvamontiștii din Lupeni au fost solicitați pentru 498 de cazuri de accidente. Cele mai multe dintre acestea (458) au avut loc în perioada sezonului turistic de iarnă, pe pârtiile de schi, dar salvamontiștii din Straja au intervenit și la acordarea de prim ajutor și evacuarea unor turiști accidentați pe munte, în perioada sezonului turistic de vară (în 54 de cazuri).

De asemenea, echipa Salvamont Lupeni a avut o serie de acțiuni în zona centrală a Munților Retezat, pe care o deservesc de mai bine de trei decenii. Astfel, salvamontiștii au fost solicitați la intervenție în Retezat într-un număr de 14 cazuri.

Potrivit șefului Salvamont Lupeni, George Resiga, din totalul intervențiilor la care a fost solicitată prezența salvamontiștilor din Lupeni, un număr de 385 de victime ale unor accidente în zona montană au fost predate către echipajele de SMURD sau Ambulanță, toate victimele accidentelor din aria de responsabilitate a Salvamont Lupeni fiind, în anul 2021, puse în siguranță de membri echipajelor acestui serviciu public de Salvamont.

”Le mulțumesc colegilor mei pentru modul exemplar în care au abordat fiecare intervenție, pentru profesionalismul cu care au intervenit la fiecare situație în care am fost solicitați să intervenim. De asemenea, le mulțumesc tuturor instituțiilor care ne-au sprijinit și în anul 2021, pentru a putea să ne desfășurăm activitatea în bune condiții. Vreau să-i asigur pe turiștii care vizitează zonele Straja, Vîlcan și Retezat, că le suntem prieteni de nădejde pregătiți întotdeauna să răspundem solicitărilor la orice tip de intervenție, dar îi rugăm în același timp să respecte recomandările salvamontiștilor și regulile de bază ale activităților de turism în zona montană”, a declarat George Resiga, șeful Salvamont Lupeni.

În cei peste 30 de ani de activitate, formația Salvamont Lupeni a avut ca zona de activitate partea nordica a Munților Vîlcan între Defileul Jiului și cumpăna apelor Jiu-Cerna, iar din Munții Retezat partea sudică începând din Curmătura Bucurii. În toți acești ani de activitate zona a fost acoperită cu puncte de permanență, atât iarna, cât și vara.