Performanța mondială a anului 2021 la înot în ape deschise a fost adjudecată de ”Crăișorul apelor” Avram Iancu

Home Stiri la zi Performanța mondială a anului 2021 la înot în ape deschise a fost adjudecată de ”Crăișorul apelor” Avram Iancu
Performanța mondială a anului 2021 la înot în ape deschise a fost adjudecată de ”Crăișorul apelor” Avram Iancu

Pentru prima oară în istoria premiilor World Open Water Swimming Association din California (SUA), când titlul mondial „Performance of the Year (2021)” ajunge în România, grație în primul rând celei mai recente performanțe realizate de înotătorul din Petroșani, Marius Avram Iancu, dar și sutelor de mii de români care l-au susținut în votul on-line derulat la începutul acestui an de prestigioasa Asociație Mondială a Înotătorilor în Ape Libere.

”Sunt primul român care reușește să realizeze cea mai mare performanță din lume la înotul în ape deschise. După 8 ani de înot extrem în apele învolburate ale lumii, am reușit să realizez cea mai mare performanță în domeniu, ducând numele ROMÂNIEI pe cea mai înaltă treaptă a recunoașterii internaționale. Împreună am învins ! Dumnezeu să binecuvânteze România !”, este reacție la aflarea acești vești, a celui mai bun înotător din lume din 2021, petroșeneanul Avram Iancu.

După cum se știe, în toamna anului trecut, Avtram Iancu a reușit o nouă performanță unică în lume, după ce a înotat 26 de kilometri pe Dunăre, împotriva curentului, într-un timp de 18 ore și 30 de minute. Recordul a fost omologat la nivel internațional și i-a permis sportivului român să intre în competiția pentru cea mai bună performanță a anului 2021 la înot în ape libere, alături de alți 14 mari înotători ai lumii, care au realizat în anul precedent performanțe remarcabile în acest sport. „În anul 2021 am decis să încerc şi înotul împotriva curentului, în susul Dunării, cum se mai spune. S-a născut astfel o nouă performanţă care, iată, este unică la nivel mondial şi este apreciată ca atare. Îmi aduc aminte că atunci era o zi friguroasă, cu o temperatură foarte scăzută pe timpul nopţii şi cu o apă foarte rece. A fost un înot în premieră şi pentru mine, dar şi pentru echipa care m-a însoţit, inclusiv pentru observatorii oficiali din Serbia şi România”, a declarat Avram Iancu.

Sportivul din Petroșani, supranumit ”Crăișorul apelor” are la activ și o seamă de alte performanțe mondiale. El a traversat înot Canalul Mânecii, în august 2016, iar în vara anului 2017 a înotat întreg cursul Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri. Pe lista reuşitelor este înscrisă şi traversarea Mării Negre, în toamna lui 2018, când a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile.