Poetul Dorel Neamțu premiat de Liga Scriitorilor din România

Home Cultură Poetul Dorel Neamțu premiat de Liga Scriitorilor din România
Poetul Dorel Neamțu premiat de Liga Scriitorilor din România

Cea mai recentă carte de versuri a apreciatului jurnalist cu veleități poetice din Valea Jiului, Dorel Neamțu a fost distinsă cu un premiu special al Ligii Scriitorilor din România.

Astfel, cartea de versuri ”Albastrele iubiri” apărută la Casa de Editură Exclusiv în luna decembrie a anului 2021 i-a adus poetului Dorel Neamțu Premiul pentru Carte de Poezie din partea Ligii Scriitorilor din România. Volumul cuprinde peste 150 din cele mai recente poezii scrise de Dorel Neamțu și este cel de-al doilea volum de autor al acestuia. Cartea cuprinde, de asemenea, o serie de referințe critice semnate de personalități ale culturii și educației din România.

Printre recenzori se numără și scriitorul Al. Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor din România sau scriitorul Ioan Velica, președintele Filialei județului Hunedoara a aceleași organizații culturale sau PS Gurie, regretatul episcop al Devei și Hunedoarei.

Președintele Ligii Scriitorilor din România, Al. Florin Țene, spune despre Dorel Neamțu că este un însemnat poet al naturii, iar poeziile sale, în materie de lirică, par a fi o întinsă gravură de substanță rurală. ”Om rafinat și cult, dotat de Dumnezeu cu talent, poetul Dorel Neamțu cântă în sine un profund eu categorical, atât de cuprinzător încât exprimă prin subiectiv tot ceea ce are etnicul ireductibil (…) Poetul Dorel Neamțu e totodată lent și furtunos, ritual și stihic, are dorințe arzătoare dar și calm chinezesc. Mâna lui e blajină ca a grecului, însă arterele lirice ale sale pulsează iubire din mari emoțiuni”, spune Al. Florin Țene.

Premiul pentru Poezie primit din partea Ligii Scriitorilor din România este al doilea premiu pe care talentatul scriitor îl primește, după ce anul trecut, a fost laureat al Premiului Exclusiv pentru debut literar. Dorel Neamțu se declară, desigur, onorat de aceste premii, care vin să-i încununeze talentul pe tărâmul artei poetice, după ce și-a câștigat deja reputația de condeier în cei peste 30 de ani de activitate în presă, ca meticulos și deseori poetic gazetar sportiv. ”Sunt onorat de premiul pe care mi l-a conferit Liga Scriitorilor din România, instituție de cultură din care am bucuria să fac parte, grație bunului meu prieten, scriitorul Ioan Velica. Îi mulțumesc domnului Al. FlorinȚene pentru această deosebită onoare, așa cum mulțumesc bunilor mei prieteni care m-au ajutat să pot scoate de sub lumina tiparului acest volum de versuri și mă refer aici la Ioan Velica, Ileana Firțulescu, Tiberiu Vințan și Haralambie Vochițoiu. Sper ca poeziile mele să ajungă la sufletul oamenilor și să-i determine să redescopere, la orice vârstă, farmecul ”Iubirilor albastre”. Iar mie îmi doresc să-mi dea Dumnezeu sănătate și putere, căci inspirație, voință de a scrie și alte poezii, dar și de a publica alte cărți de versuri, încă mai am eu destulă”, spune Dorel Neamțu.