Municipiul Lupeni a cunoscut o dezvoltare în ritm accelerat în ultimii 5 ani, iar același ritm de dezvoltare pare că va fi continuat și în anul 2022 dar și în cei care vor urma. În acest sens, primarul Lucian Resmeriță a făcut publice principalele priorități investiționale pe care Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni le are în vedere pentru acest an, dar și pentru cei care vor urma. Toate acestea sunt cuprinse, detaliat, în Lista obiectivelor de investiții care constituie anexă la proiectul Bugetului local pentru anul 2022.
”Municipiul nostru este într-o continuă transformare, iar proiectele de investiții publice pe care le-am gândit împreună cu echipa mea din cadrul Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni cuprind întreaga paletă de domenii de activitate în care administrația locală poate face investiții. Avem în vedere, în continuare, modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale, asta însemnând drumuri, străzi, alei, parcări, zone verzi etc. Avem în vedere modernizarea sistemului educațional și a celui sanitar, avem în vedere continuarea investițiilor în dezvoltarea turismului, așa cum este în atenția noastră tot ceea ce înseamnă sprijinirea activităților cultural-artistice și sportive”, spune primarul Lucian Resmeriță.
Câteva din cele mai importante proiecte de acest fel se află deja în plin proces de implementare și ele vor continua în acest an, iar pentru altele noi, Primăria Lupeni a depus deja cereri pentru finanțare din fonduri europene sau guvernamentale, o parte dintre acestea fiind deja aprobate. De altfel, primarul municipiului Lupeni arată că, deși Bugetul local al municipiului Lupeni este unul bun, comparativ cu anii anteriori, cele mai importante resurse financiare pentru investiții publice rămân în continuare cele din fonduri europene nerambursabile sau cele din programele naționale gestionate de Guvernul României. ”În general, cu banii pe care reușim noi să-i colectăm la buget din impozite și taxe ale cetățenilor municipiului Lupeni, reușim să asigurăm buna funcționare a aparatului administrativ și unele probleme sociale. În ultimii ani însă, am reușit ca, pe lângă o colectare bună a impozitelor și taxelor locale, să atragem finanțări importante de la Consiliul județean, de la Guvern, din exploatarea domeniului schiabil Straja și, mai ales, din fonduri europene, bani cu care am putut demara o serie de investiții semnificative, importante pentru dezvoltarea municipiului Lupeni și desigur, pentru cetățeni. Vom aplica această rețetă și în acest an, dar și în anii următori, pentru că municipiul Lupeni are încă nevoie de investiții mari, în multe domenii, iar datoria noastră este să atragem bani pentru a face aceste investiții pe care le doresc cetățenii municipiului Lupeni. Iar eu am convingerea că vom reuși acest lucru”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
În seria investițiilor care se pot finaliza în cursul anului 2022 figurează construcția noii baze sportive de la Liceul Tehnologic Lupeni, cele de reabilitare și repunere în funcție a Cinematografului ”Cultural”, punerea în folosință a grădiniței de pe strada Viitorului și darea în folosință a apartamentelor din noul bloc ANL de la Bărbăteni, modernizarea grădiniței situate lângă Centrul de Plasament din Lupeni, finalizarea lucrărilor de reabilitare a mai multor străzi, trotuare și locuri de parcare de pe raza localității, începerea lucrărilor la Bazinul didactic de înot etc. Chiar dacă, în mare parte, aceste investiții sunt realizate cu fonduri guvernamentale și europene, Primăria Lupeni are, la rândul ei, o cotă de coparticipare financiară pentru fiecare dintre ele.
În același timp, primarul Lucian Resmeriță precizează că, pentru fiecare proiect câștigat de Primăria Lupeni pe programele guvernamentale sau europene, administrația locală trebuie să asigure cota de cofințare, care deși procentual este relativ mică, în termeni financiari implică sume considerabile de la bugetul public al localității. ”Spre exemplu, pentru proiectul care vizează modernizarea bulevardului Tudor Vladimirescu, aflat acum în etapa de elaborare a documentațiilor pentru finanțare în cadrul POR 2014-2020, contribuția Primăriei și cheltuielile neeligibile se ridică la 459.201,85 lei. De asemenea, proiectul privind Reabilitarea, modernizarea și dotarea Școlii gimnaziale nr. 3, pe care l-am început recent, un proiect în valoare de aproape 11 milioane de lei, necesită o contribuție de 2% de la bugetul local, în sumă de 202.741,55 lei”, explică primarul Lucian Resmeriță.
Din fericire, în bugetul local al anului 2022 întocmit de echipa de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Lupeni și supus dezbaterii și aprobării Consiliului local al municipiului Lupeni, în aceste zile, sunt prinse resursele financiare necesare pentru susținerea tuturor proiectelor de investiții aflate pe agenda administrației locale pentru anul în curs. ”Am întocmit un buget în care alocăm atenție maximă capitolului de investiții care sunt deosebit de importante pentru noi toți. Investițiile în educație reprezintă, indiferent de situația prin care trece acum sistemul educațional, investiții în viitorul copiilor și în viitor comunității noastre. Nu putem vorbi despre performanță în educație fără o infrastructură școlară la standarde europene. Așa cum nu putem vorbi despre turism fără a avea străzi asfaltate, parcuri și obiective de interes cultural care să răspundă așteptărilor celor care vin să viziteze Straja. Și evident, nu putem vorbi despre o viață mai bună a cetățenilor, fără a le asigura confortul necesar și condițiile de bază care stau la baza acestui deziderat. Toate aceste lucruri țin de investiții și de aceea investițiile constituie punctul central al activității mele, ca primar al municipiului Lupeni, și al întregii echipe pe care o conduc, și în anul 2022”, a mai spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.