Proiectul de extindere şi modernizare a UPU Hunedoara a intrat pe lista-sinteză a Companiei Naționale de Investiții

Home Administrație Proiectul de extindere şi modernizare a UPU Hunedoara a intrat pe lista-sinteză a Companiei Naționale de Investiții
Proiectul de extindere şi modernizare a UPU Hunedoara a intrat pe lista-sinteză a Companiei Naționale de Investiții

Compania Naţională de Investiţii va susţine financiar şi procedural extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.

O mică delegaţie a municipiului Hunedoara, condusă de primarul Dan Bobouţanu şi managerul spitalului municipal, Radu Budae, s-a aflat joi, 16 februarie 2022 la Bucureşti, pentru a prezenta ministrului sănătăţii, Alexandru Rafila, proiectul de modernizare şi extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe a spitalului din oraşul de pe Cerna. Delegaţiei hunedorene i s-a alăturat şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Sebastian Mezei.

Tot astăzi, Compania Naţională de Investiţii a anunţat oficial faptul că iniţiativa Primăriei municipiului Hunedoara şi a Spitalului Municipal a fost inclusă pe „Lista – sinteză” a subprogramului „Unităţi sanitare” derulat la nivel naţional de instituţia amintită.

Amintim că Primăria Hunedoara derulează două proiecte cu finanţare europeană destinate Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”: primul – în valoare de 2,3 milioane de euro, pentru dotarea, reabilitarea şi modernizarea Ambulatoriului integrat, respectiv al doilea – în valoare de 7,5 milioane de euro, pentru eficientizarea energetică a corpului principal de clădire al spitalului.

„Din păcate, pentru finanţări europene au fost eligibile doar unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor judeţene. Acesta este motivul pentru care nu am reuşit să obţinem bani europeni pentru UPU Hunedoara. Nu ne stă în fire să ne resemnăm şi, din fericire, am reuşit să întocmim o documentaţie DALI pentru modernizarea şi extinderea Urgenţei spitalului din Hunedoara, iniţiativa fiind acceptată de CNI pentru a fi inclusă pe lista-sinteză. Nu putem avansa acum un moment anume la care vor începe şi lucrările efective, dar este important că am reuşit să găsim sursă de finanţare pentru un proiect care, la ora actuală, este evaluat la 14 milioane de lei (inclusiv TVA). Încă de la începutul primului meu mandat de primar am spus că educaţia, sănătatea şi infrastructura sunt prioritare. Mă bucură faptul că un nou proiect trece de la stadiul de idee la cel de iniţiativă în derulare”, declară primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Hunedoara nu a fost niciodată reabilitată până acum, în adevăratul sens al cuvântului, fapt confirmat şi de directorul unităţii, Radu Budae. „Din 1968, de când s-a construit spitalul, şi până acum, Urgenţa n-a avut parte, cu adevărat, de o reabilitare. Pentru a avea o unitate de primiri urgenţe la standardele actuale e nevoie atât de reabilitarea spaţiilor existente, cât şi de extinderea secţiei în sine prin construirea unui corp nou de clădire aflat pe amplasamentul intrării actuale în UPU Hunedoara. Astfel vom avea şi spaţii suficiente, dar şi circuite medico-sanitare la standardele actuale în domeniu”, adaugă Radu Budae.

Proiectul de modernizare şi extindere a UPU Hunedoara are parte şi de susţinerea directorului DSP Hunedoara, domnul Sebastian Mezei, prezent la întâlnirile de la Bucureşti, de astăzi: „Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara susţine orice demers menit să îmbunătăţească şi să modernizeze actul medical. Mă bucur să constat că şi în municipiul Hunedoara există un interes dovedit pentru dezvoltare şi modernizare. Orice proiect de genul celui prezentat astăzi, la Ministerul Sănătăţii, de primarul Hunedoarei şi managerul spitalului din localitate, merită susţinerea noastră”, a adăugat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.