”AU-DELÀ”, expoziție de pictură semnată Mircea Popițiu, la Palatul Magna Curia din Deva

Un nou vernisaj expozițional este propus iubitorilor artei plastice din județul Hunedoara, la Palatul Magna Curia din Deva. Evenimentul, organizat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara va avea loc marți, 22 februarie 2022, ora 12:00 prilejuind o întâlnire cu lucrări semnate de pictorul Mircea Popițiu, adunate într-o expoziție tematică intitulată „AU-DELÀ”.

Muzeograful dr. Diana Loredana Pantea, de la Secția de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva apreciază că expoziţia AU-DELÀ propune publicului creaţia lui Mircea Popiţiu iar piesele expuse pe simezele Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, sunt realizate în tehnică mixtă şi în ulei pe pânză, prezentând manifestările interioare ale artistului, din prezent şi din trecut.

”Mircea Popiţiu stăpâneşte tehnica uleiului pe pânză, iar picturile reliefează mărturiile vizuale şi experienţele sale, preferinţa pentru abordări figurative, dar şi pentru abstract şi nonfigurativ. Prin tematica expoziţională creaţia sa devine emblematică şi prin abordarea genuină a contrastelor cromatice surprinde solubilitatea şi spaţierea orizonturilor vaste. Cromatica şi liniatura precedă spaţiul compoziţional şi scot la iveală volumetria, spaţialitatea, perspectiva, şi este pusă în valoare lumina caldă, transparenţa acvatică şi imponderabilitatea celestă. Compoziţiile urmează trasee nelimitate, tonurile se întrepătrund şi destăinuie frânturi din realitate, conlucrând o lume cu demers pentru amplitudinea siderală. În profunzime, creaţia sa se desprinde dintr-un univers experimental, la pragul fantasticului, unde imaginarul găseşte soluţii de reprezentare plastică ce precedă realităţile cotidiene şi imprimă un stil expresiv, robust, o tuşă sigură şi un estetism contemplativ, valorificat în contemporaneitate”, explică muzeograf dr. Diana Loredana Pantea.

Mircea Popițiu s-a născut pe 17 martie 1960, în comuna Bocșa din județul Sălaj, a studiat la Academia Navală «Mircea cel Bătrân» din Constanţa şi la Facultatea de Arte şi Design a Universității de Vest, din Timişoara, iar în prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul atelierului personal din satul Boholt. Deţine mai multe premii şi a expus atât în țară, cât şi în străinătate; dedicându-se artei a înființat «Asociația Culturală Popiţiu», unde organizează activităţi cultural-expoziţionale.

Expoziția de pictură „AU-DELÀ” poate fi vizitată la Palatul Magna Curia, în perioada 22 februarie – 31 martie 2022.