Sanatoriile de Pneumoftiziologie din județ au nevoie de o mai bună finanțare

Home Administrație Sanatoriile de Pneumoftiziologie din județ au nevoie de o mai bună finanțare
Sanatoriile de Pneumoftiziologie din județ au nevoie de o mai bună finanțare

Singurele sanatorii de pneumoftiziologie din țară, respectiv cele de la Brad și Geoagiu, aflate în administrarea Consiliului județean Hunedoara, se confruntă cu probleme financiare în contextul în care, de mai bine de opt ani, tariful de spitalizare pe zi a rămas neschimbat, în timp ce cerințele legislative au crescut gradual de la an la an, implicit crescând și cheltuielile.

În acest context, luni, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la sediul Consiliului Județean Hunedoara, la care a participat și conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, managerii celor două sanatorii au fundamentat necesitatea majorării acestui tarif.

În expunerea lor, managerii celor două unități medicale aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara au explicat că, atâta timp cât cerințele legislative se raportează la sistemul medical european, tarifele de spitalizare nu pot rămâne neschimbate, ultima ajustare datând din anul 2013, în timp ce patologiile pe care le tratează sunt mult mai complexe decât la celelalte sanatorii din țară.

Administratorul CJH, Costel Avram arată că acest lucru îngreunează activitatea celor două sanatorii. ”Din acest motiv, împreună cu conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara și cu managerii celor două sanatorii am căutat soluțiile pentru a iniția un demers în scopul modificării acestor tarife. Atâta timp cât cerințele legislative se raportează la sistemul medical european, tarifele de spitalizare nu pot rămâne neschimbate. Consiliul Județean Hunedoara va înainta Ministerului Sănătății o solicitare de ajustare a acestor tarife pentru ca ele să reflecte realitatea actuală”, a declarat Costel Avram.

Atât conducerea CJ Hunedoara, cât și cea a CJAS Hunedoara și-au manifestat deschiderea pentru a sprijini un demers pentru a corecta acest neajuns. Astfel, în zilele următoare, Ministerul Sănătății va primi documentele necesare care fundamentează necesitatea majorării tarifelor de spitalizare decontate de CJAS.