”Marșul meseriașilor” de la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan

Home Educație ”Marșul meseriașilor” de la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan
”Marșul meseriașilor” de la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan

La Vulcan, drumul din zona centrală a localității, a fost, pe porțiunea cuprinsă între Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” și Primăria municipiului Vulcan ocupat de tineri cu pancarte informative de promovare a rolului învățământului tehnic și profesional în viața comunității. Alături de aceștia, la ineditul marș, organizat și la Vulcan după același tipar cu care s-au desfășurat și alte evenimente similare, în tot județul Hunedoara, în întâmpinarea Zilei Meseriașului (sărbătorită în România la 11 martie), au participat și cadre didactice ale apreciatului liceu din Vulcan, directori ai școlilor generale din Vulcan și Aninoasa dar și reprezentanți ai agenților economici din localitate.

Participanții au fost primiți la sediul Primăriei municipiului Vulcan de către primarul Cristian Merișanu, inspectorul școlar general adjunct Marta Mate și directorul Liceului Tehnologic ”Mihai Viteazu”, prof. Aurora Istratie, care i-au felicitat pentru inițiativa lor menită să aducă în atenție valoarea reală a școlii profesionale vulcănene.

În cadrul dezbaterilor de la sediul primăriei, a fost relevat faptul că învățământul profesional și tehnic din România a traversat, în ultimii ani, o perioadă destul de controversată  și, în același timp, provocatoare. Controversată pentru că a alege între o rută de liceu teoretic și o rută de profesionalizare a însemnat, preponderent în opțiunea tinerilor absolvenți de gimnaziu, înclinarea balanței către liceul teoretic, cu toate că este tot mai evident că acest fapt amână momentul intrării lor pe piața muncii. Provocatoare, pentru că singura cale de a deveni competitivi, înseamnă a avea o forță de muncă bine pregătită, capabilă să ocupe locuri de muncă pe diferite niveluri de calificare.

În opinia prof. Aurora Istatie, directorul LTMV Vulcan, participarea tuturor factorilor (elevi, profesori, angajatori, comunitate) la dezvoltarea Învățământului Profesional Tehnic este foarte importantă pentru dobândi competențe profesionale, șanse mai mari de angajare, condiții din ce în ce mai avantajoase la locul de muncă și sprijin financiar. ”Beneficiile angajatorilor, angajaților și ale societății provin din asigurarea unor angajați competitivi, profesioniști, îmbunătățirea eficienței la locul de muncă, crearea de rețele, perspectiva pentru ocuparea mai bună a forței de muncă, apariția de locuri de muncă mai interesante, șansele crescute de evoluție în carieră, venituri mai mari, dar și din avantaje fiscale pe termen mediu și lung”, arară prof. Aurora Istratie.

De-a lungul timpului, Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” Vulcan s-a dezvoltat continuu și a creat noi calificări, în raport cu cerințele pieței muncii și a angajatorilor, autorizând și acreditând noi calificări pentru a avea o ofertă generoasă pentru viitorii elevi și pentru viitorii angajați competitivi.

Astfel, în prezent, această unitate de învățământ oferă următoarele calificări profesionale:

-școala profesională (calificare profesională de nivel 3): mecanic auto, electromecanic utilaje și instalații industriale, electronist aparate și echipamente, comerciant-vânzător, confecționer produse textile;

-nivel liceal (calificare profesională de nivel 4): tehnician în transporturi,  tehnician proiectant CAD, tehnician mecanic în întreținere și reparații, tehnician electromecanic, tehnician în automatizări, tehnician în activități comerciale, tehnician în turism;

-nivel postliceal (calificare profesională de nivel 5): tehnician tehnolog mecanic, maistru electromecanic aparate de măsură și automatizări, tehnician coordonator activități comerciale;

– A Doua Șansă-secundar – Comerciant-vânzător (un program dedicat celor care nu au reușit să termine școala).

”Avem în vedere acreditarea pentru a desfășura cursuri de calificare de scurtă durată pentru a crea noi oportunități pentru toți membrii comunității. Toate acestea nu s-ar fi putut înfăptui fără ajutorul profesorilor din acest liceu (oameni bine pregătiți, policalificați – puterea exemplului), elevilor care au avut încredere în noi și au ales să rămână în comunitate, agenților economici care ne-au sprijinit și sunt în continuare alături de noi și nu în ultimul rând comunitatea locală”, a declarat directorul LTMV, prof. Aurora Istratie.

Evenimentul derulat la Vulcan sub genericul ”Marșul Meseriașilor” a reușit să atragă atenția asupra faptului că un liceu tehnologic este la fel de bun ca unul teoretic. Pe de o parte, deoarece dacă vrei să înveți matematică, fizică, chimie, biologie sau limbi străine, o poți face la fel de bine și într-un liceu tehnologic, iar în plus, numai aici înveți și o meserie! O meserie care îți oferă șansa de a fi un actor important pe piața forței de muncă, oportunitatea să rămâi în comunitate și să construiești, împreună cu toți ceilalți, un viitor mai bun, pentru tine și pentru întreaga comunitate. Iar ca să ajungi la acest standard, Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” este o poartă deschisă spre descoperirea și învățarea unei meserii.