Ediție semincentenară a ”Cupei Veteranilor”, sărbătoarea sărbătorilor pentru seniorii schiului din Straja

Home Reportaj Ediție semincentenară a ”Cupei Veteranilor”, sărbătoarea sărbătorilor pentru seniorii schiului din Straja
Ediție semincentenară a ”Cupei Veteranilor”,  sărbătoarea sărbătorilor pentru seniorii schiului din Straja

Chiar dacă în multe staţiuni turistice din România se organizează competiţii de schi pentru veteranii sportului alb, nu există alta care să se bucure de atât de mult succes precum “Cupa Veteranilor” de la Straja.

Organizată în ”Paradisul alb” din Munții Vîlcanului încă din primii ani de viaţă ai acestei frumoase zone turistice din Valea Jiului (acum aproape 60 de ani), “Cupa Veteranilor” marchează, de obicei, finalul sezonului turistic de iarnă de la Straja, deseori ea desfăşurându-se pe un ultim petec de zăpadă de pe pârtia de slalom de la Straja. Anul acesta însă, cei aproape 150 de schiori care s-au aliniat la startul competiţiei organizate de Asociaţia Veteranilor, Cabana Montana, Salvamont Lupeni, Primăria și Consiliul local al municipiul Lupeni, dar şi al unor generoşi sponsori, au avut parte de zăpadă din belşug, motiv pentru care concursul s-a desfășurat pe cea mai nouă pârtie din această stațiune, Pârtia Baloo. Aşa se face că ceea ce, de obicei, era doar o simbolică întrecere a schiorilor veterani, anul acesta a fost un adevărat maraton al sporturilor de iarnă. Concurenţii veterani, laolaltă cu cei ceva mai tineri, au putut să se întreacă atât la slalom, cât şi la ture pe schiuri, aşa cum din concurs nu a lipsit nici haioasa probă de coborâre pe doage.

”Dacă excludem situația de anul trecut, când pandemia nu ne-a permis să organizăm nici acest concurs, vedem că de 50 de ani încoace, la Straja are loc această frumoasă competiție dedicată veteranilor schiului. Am avut și în acest an foarte mulți concurenți care au participat la această frumoasă sărbătoare a muntelui. Este o tradiţie care se păstrează în municipiul Lupeni, ce vine din negura timpului… în vremurile trecute, momârlanii locului, coborau pe doagele de la butoiul de brânză sau de varză. Am reînviat această tradiţie şi vreau să vă spun că turiştii şi susţinătorii concurenţilor au fost evident încântați de această probă inedită, iar concurenții, care au îmbrăcat inclusiv portul momârlanilor, s-au dovedit a fi excepționali. Cupa Veteranilor la schi adună laolaltă seniori ai schiului din toată Valea Jiului, dar și din mai toate colţurile ţării. Sigur că, dincolo de poziția ocupată, la final, în clasament, am avut pregătit pentru toți participanții medalii, cupe, dipolome și suveniruri cu atât mai mult cu cât anul acesta Cupa Veteranilor și-a serbat semicentenarul. De obicei, Cupa Veteranilor marchează finalul sezonului competițional de la Straja, dar anul acesta avem încă zăpadă suficientă pe pârtii, așa că sperăm că sezonul de schi se va prelungi cel puțin o lună”, a declarat Emil Părău.

Pe lângă cele câteva ture de mare angajament pe pârtie, “veteranii” muntelui, reuniţi la Straja au avut parte, ca de fiecare dată, și de o reuşită petrecere aşa cum numai adevăraţii montaniarzi ştiu să o desăvârşească, în atmosfera clasică a cabanei de munte.

Dincolo de ierarhii și premii, de campioni sau ghinionişti, la “Cupa Veteranilor” nici în acest an, nimeni nu a avut de pierdut. Cei care s-au clasat pe podiumul competiţiilor, au avut parte din partea organizatorilor de cupe, diplome, plachete şi medalii, iar cei care nu au urcat pe podium s-au putut bucura de câteva ture de schi pe cinste pe pârtiile din Straja şi de aplauzele publicului; cei care au privit “bătălia” veteranilor de pe margine au avut parte de un spectacol demn de toată admiraţia, iar organizatorii au avut, la rândul lor, satisfacţia de marca încă o dată finalizarea cu succes a celei mai populare reuniuni a schiorilor veterani din România.

Și anul acesta, Primăria și Consiliul local Lupeni au fost parteneri mai mult decât generoși ai acestui regal sportiv din Straja, iar primarul Lucian Resmeriță apreciază că evenimentul s-a ridicat pe deplin la înălțimea prestigiului de care se bucură în rândul turiștilor din Straja. ”Mă bucur foarte mult de reușita acestui eveniment, așa cum mă bucur de tot ceea ce am reușit să facem anul acesta pentru a creiona încă un sezon de schi excelent în stațiunea Straja. Cupa Veteranilor este importantă pentru noi toți, nu doar pentru spiritul deosebit pe care-l aduce și al prieteniei care-i definește pe veteranii schiului, ci și pentru că este, în cele din urmă, întâlnirea oamenilor care au pus bazele stațiunii Straja. Eu vreau să-i felicit, în mod deosebit, pe toți cei care au concurat aici, indiferent de vârstă și care au făcut un frumos spectacol pe pârtie, așa cum vreau să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la succesul acestui eveniment de excepție care este el însuși un important reper care definește stațiunea Straja”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Tuturor celor implicați în succesul ediției semicentenare a competiției seniorilor schiului de la Straja, sincere felicitări.