Undă verde în Comisia pentru Energie a Senatului pentru finalizarea lucrărilor hidrotehnice din Defileul Jiului

Home Economie Undă verde în Comisia pentru Energie a Senatului pentru finalizarea lucrărilor hidrotehnice din Defileul Jiului
Undă verde în Comisia pentru Energie a Senatului pentru finalizarea lucrărilor hidrotehnice din Defileul Jiului

Realizată deja în proporție de peste 90%, amenajarea hidrotehnică a râului Jiu în cursul superior al acestuia din Defileul Jiului nu a mai putut fi finalizată după ce continuarea lucrărilor a fost blocată în instanță de mai multe organizații de mediu, pe considerentul că legislația actuală  nu permite nici un fel de construcții în ariile naturale protejate, așa cum este și Parcul Național Defileul Jiului.

În urma unei decizii judecătorești, lucrările de construcții la hidrocentralele din Defileul Jiului au fost oprite de câțiva ani. Recent, pe fondul crizei energetice prin care trece România, dar și întregul continent european, Guvernul a readus în atenție necesitatea imperativă ca toate capacitățile de producție energetică de care statul român dispune, să fie puse cât mai repede în funcțiune.

Încă înainte de a fi luată o astfel de decizie, mai mulți parlamentari ai PSD au depus la Parlament, încă din anul 2011 un proiect de lege (Legea 117/2021) prin care sunt stabilite o serie de corecții la prevederile legislative care blochează continuarea lucrărilor de interes public național derulate în ariile protejate. Printre inițiatorii acestui proiect de lege se numără și senatorul Cristian Resmeriță, care este convins că, în condițiile în care capacitatea de producție termoenergetică din județul Hunedoara a fost diminuată, punerea în funcție a noilor capacități de producție hidroenergetică de pe Jiu este mai mult decât imperativă nu doar pentru această regiune, ci și pentru statul român în general.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 158/2018, pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale protejate, a florei și faunei sălbatice precum și pentru modificarea Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, a fost discutată luni, 14 martie 2022 în cadrul Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României. În urma dezbaterilor, proiectul legislativ a primit raport favorabil.

Senatorul Cristian Resmeriță apreciază că acest raport favorabil constituie un pas important înainte în adoptarea acestei legi care va permite finalizarea lucrărilor hidrotehnice de pe Defileul Jiului. ”Consider că în acest moment orice capacitate care poate produce energie este vitală pentru România. Desigur că trebuie respectate toate condițiile prevăzute de le, inclusiv cele de mediu, dar în același timp trebui să înțelegem că în momentul de față avem obligația să facem orice este necesar pentru ca România să redevină independentă din punct de vedere energetic. După cum se știe, amenajarea hidroenergetică de pe Jiu presupune construirea unui baraj și a unei microhidrocentrale la Livezeni și a două centrale hidroelectrice la Dumitra și Bumbești. Lucrările la aceste obiective au început încă din 2004 și sunt realizate în proporție de 90%, costurile estimate fiind între 150-200 milioane Euro. Este evident că, în aceste condiții, indiferent din ce unghi privim lucrurile, nu putem renunța la aceste investiții care sunt deosebit de importante în echilibrarea balanței energetice a României”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

În vederea dezbaterii și aprobării proiectului Legii nr. 117/2021, Senatul României este primă cameră sesizată.