Sărbătoarea francofoniei marcată de elevii Liceului ”Anghel Saligny” din Simeria într-o nouă activitate educativă organizată de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”

Home Educație Sărbătoarea francofoniei marcată de elevii Liceului ”Anghel Saligny” din Simeria într-o nouă activitate educativă organizată de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”
Sărbătoarea francofoniei marcată de elevii Liceului ”Anghel Saligny” din Simeria într-o nouă activitate educativă organizată de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”

Oricât de dificile ar fi momentele pe care le traversăm, reprezentanții Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu” din Deva nu au renunțat la manifestările culturale și educaționale devenite deja adevărate tradiții în activitatea acestei instituției. În rândul acestora s-a numărat și  sărbătorirea Zilei Internaționale a Francofoniei, evenimentul fiind marcat în ziua de 17 martie 2022 în sala de conferințe a Parcului de Afaceri din Simeria, în organizarea Bibliotecii Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria și Parcul de Afaceri din Simeria.

Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene apreciază că civilizația și cultura Franței au atras întotdeauna admirația și interesul românilor, Franța fiind țara care a fost mereu alături de România în momente cruciale din istoria noastră. Acesta arată că în prezent, în lume, limba franceză este a patra limbă vorbită, după limbile engleză, chineză și hindi. Cu toate că, în era digitalizării, limba franceză a pierdut destul de mult mai ales din interesul tinerilor, orice încercare de a face cunoscute valorile și simbolurile Franței este binevenită.

Pe acest raționament a fost alcătuită și prezentarea făcută în cadrul acestui eveniment educațional de reprezentanții Bibliotecii județene, sub genericul „Franța de la A la Z”. Prezentarea a trecut în revistă unele dintre cele mai reprezentative, mai emblematice noțiuni, personalități, monumente, manifestări legate de cultura și istoria Franței. Participanților în sală li s-a prezentat un alfabet francez mai aparte, care a pornit de la cuvântul amitié, așa cum îl știu milioanele de iubitori ai cărții lui Antoine de Saint Exupery, „Micul prinț”, și apoi, literă cu literă, s-a vorbit despre Balzac, bacalaureat (apărut prima oară în Franța napoleoniană), cafenelele Parisului, castelele de pe Loara, catedrala din Chartres, celebrul bulevard Champs Elysées, Alexandre Dumas și Alain Delon, turnul Eiffel, brânzeturile franțuzești, pictorul Paul Gauguin, scriitorul Victor Hugo și regele Henric al IV-lea, haute couture și Coco Chanel, pictorii impresioniști, Domul Invalizilor din Paris și Jeanne d’Arc, eroina Franței, enciclopedia „Larousse” și colecția Le Livre de poche, muzeul Luvru și „Marseieza”, Napoleon și catedrala Notre Dame, Muzeul Orsay și celebrele parfumuri franțuzești, Paris și Provence, Edith Piaff și Quatorze juillet (14 iulie, Ziua națională), scriitorii Rabelais, Rimbaud, dar și turneul de tenis de la Rolland Garros, catedrala pariziană Sainte Chapelle, pictorul nefericit Toulouse Lautrec, dar și Turul Franței, palatul Versailles, Jules Verne, vinurile franțuzești și, în sfârșit, romancierul Emile Zola. Enumerarea nu e nici pe departe completă, nici nu a încercat să fie, dar ea a dorit să ofere o imagine cât mai apropiată de ceea ce înseamnă Franța pentru noi toți.

Această imagine a fost completată cu o expoziție de pictură, cărți poștale ilustrate din Franța aflate în colecția particulară a doamnei Denisa Toma și cărți în limba franceză.

Pentru un plus de culoare, prezentarea a fost însoțită și de exemplificări muzicale, cei prezenți au putut asculta „Marseieza” și o melodie interpretată de Edit Piaff.

La final, celor prezenți în sală li s-au adresat întrebări, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu premii constând în cărți și cu diplome oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva.