Ajutor de stat pentru activitatea exploatărilor miniere Lonea și Lupeni, aprobat de Guvern

Home Economie Ajutor de stat pentru activitatea exploatărilor miniere Lonea și Lupeni, aprobat de Guvern
Ajutor de stat pentru activitatea exploatărilor miniere Lonea și Lupeni, aprobat de Guvern

Complexul Energetic Hunedoara va primi un ajutor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive în cuantum de 43,246 milioane lei pentru anul 2022, care se suportă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, potrivit unei Hotărâri, adoptate de Guvern, în ședința de la finalul săptămânii trecute.

Ajutorul de stat se acordă pentru acoperirea costurilor excepționale ale unităților intrate în proces de închidere definitivă, respectiv pentru minele Lonea și Lupeni, costuri care nu sunt legate de producția curentă. Astfel, banii vor fi folosiți pentru acordarea plăților compensatorii acordate angajaților, reconversia profesională, reabilitarea fostelor exploatări miniere, precum și pentru recultivarea suprafețelor.

Aceste măsuri de sprijin se acordă până în anul 2024 și au fost notificate și autorizate de Comisia Europeană prin Decizia nr. C (2016) 7.719/final, modificată și completată de Decizia nr. C(2018) 1001/final privind închiderea minelor de cărbune necompetitive din România.

Totodată, decizia adoptată de Guvern prevede că nerespectarea de către Societatea Complexul Energetic Hunedoara a condițiilor incluse în Decizia Comisiei Europene, precum și a oricăror obligații asumate în vederea obținerii ajutorului de stat, va determina aplicarea de către Ministerul Energiei a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutorului de stat. Prin urmare, ajutorul de stat se acordă cu respectarea prevederilor comunitare legale în domeniu, direct aplicabile României, în calitatea sa de stat membru UE.