De Ziua Mondială a Apei, ”invizibilul a devenit vizibil” la uzinele de apă din Valea Jiului

Home Educație De Ziua Mondială a Apei, ”invizibilul a devenit vizibil” la uzinele de apă din Valea Jiului
De Ziua Mondială a Apei, ”invizibilul a devenit vizibil” la uzinele de apă din Valea Jiului

Sloganul sub care a fost marcată anul acesta Ziua Mondială a Apei, ”Să facem invizibilul vizibil !” nici nu putea fi unul mai potrivit pentru cei de la Apa Serv Valea Jiului, care derulează deja de ani buni o serie de campanii educaționale de tip ”porți deschise” pentru a răspunde curiozității venite îndeosebi din partea copiilor și tinerilor la întrebări de genul:

  • De unde vine apa potabilă și cum ajunge ea la robinetul din apartament ?
  • Ce se întâmplă în uriașele clădiri și ciudatele instalații de la uzinele de apă din Valea Jiului ?
  • Cât de curată, sigură și bună este apa din rețeaua de alimentare a Văii Jiului?
  • Există riscuri ca schimbările climatice să afecteze și resursele de apă ale Văii Jiului ?

Evident că pentru echipa operatorului regional Apa Serv Valea Jiului, care gestionează activitatea de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului, noua serie de lecții deschise care au fost organizate cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Apei a fost în măsură să dea un răspuns la toate aceste întrebări și la încă multe altele, pentru mai bine de 100 de elevi care au trecut pragul uzinelor de apă de la Valea de Pești (Uricani) și Jieț (Petrila) în aceste zile. Iar ghid energic, meticulos și profesionist le-a fost tuturor chiar directorul general al Apa Serv, ing. Cristian Ionică, bucuros că poate îmbrăca ținuta de pedagog pentru o seamă de tineri curioși și preocupați realmente de a înțelege tot ceea ce se întâmplă într-o stație de tratare a apei. ”Mă bucur nespus că am reușit, pentru o nouă serie de copii din Valea Jiului și chiar pentru câteva zeci veniți din străinătate, într-un program Erasmus, să facem ca invizibilul din activitatea noastră să devină vizibil, răspunzând astfel nu doar curiozității acestora, ci și îndemnului din sloganul sub care s-a desfășurat anul acesta Ziua Mondială a Apei. Împreună cu colegii mei care deservesc stațiile de tratare de la Jieț și de la Valea de Pești le-am prezentat copiilor întregul flux tehnologic de potabilizare a apei, mai ales că ei sunt cei mai buni parteneri ai noștri, care transmit mai departe, părinților, colegilor și prietenilor, aceste informații care pun în valoare, până la urmă, activitatea noastră”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Interesul crescut al partenerilor tradiționali ai Apa Serv din sectorul educațional al Văii Jiului pentru acest eveniment, a făcut ca acesta să fie marcat în două serii. Mai întâi, în 21 martie 2022, în avanpremiera Zilei Mondiale a Apei, un grup de copii din cadrul programelor derulate la Centrul de zi pentru copii din familii aflate în dificultate din orașul Petrila, respectiv ai Centrului social ”Creștem împreună” din orașul Petrila au vizitat Uzina de Apă Valea de Pești. Aceștia au văzut cu ochii lor cum este filtrată apa din barajul de la acumulare, au primit explicații privind circuitul de pompare și tratare, dar au asistat și la prelucrarea unei probe de laborator privind certificarea calității apei potabile. În urma acestei vizite, copiii au aflat importanța apei potabile precum și povestea acesteia, de la izvoare până la robinet iar pentru interesul deosebit pe care l-au manifestat, gazdele le-au oferit nu doar o diplomă de ”operator junior al unei stații de tratare a apei”, ci și un ghiozdan de școală personalizat, care să le fie de folos la școală și să le amintească în același timp de această inedită experiență precum și de faptul că ”Apa este viață !”

Pe 22 martie 2022, chiar în ziua în care în lume este marcată Ziua Mondială a Apei, elevi ai Școlii gimnaziale ”IG Duca” din Petroșani, dar și parteneri ai acestora din Ungaria, Turcia, Polonia și Estonia care participă în această perioadă la activitățile cuprinse în cadrul proiectului Erasmus STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics / Științe, Tehnologie, Inginerie, Arte, Matematică) au fost prezenți într-o inedită vizită de documentare la Uzina de apă de la Jieț. Prof. Ramona Gabriela Asan (coordonator al acestui proiect din partea Școlii gimnaziale IG Duca) apreciază că experiența a fost una nu doar interesantă, ci și deosebit de utilă. ”Proiectul nostru urmărește implementarea educației STEAM- Educația viitorului, care în esență este o educație transdisciplinară care-și propune să îi echipeze pe copiii din școlile partenere cu abilități și competențe relevante pentru viață, din dorința de a putea face față cu succes într-o lume în continuă schimbare. În acest context, experiența de a vedea ce se întâmplă într-o uzină de apă, de a vedea practic de unde vine și cum ajunge apa potabilă în casele noastre, a fost mai mult decât o simplă experiență didactică, motiv pentru care copiii au fost deosebit de încântați de această oportunitate pentru care-i mulțumim domnului director al Apa Serv, pentru găzduire și mai ales pentru explicațiile oferite”, a declarat prof. Ramona Gabriela Asan.

Nu doar elevii participanți în aceste noi proiecte educaționale derulate de Apa Serv Valea Jiului, ci și reprezentanții presei locale au putut afla, cu acest prilej, că în activitatea curentă a operatorului de apă din regiunea Văii Jiului, rolul apelor subterane este încă unul determinant pentru ceea ce înseamnă calitatea apei potabile și, mai ales, funcționarea continuă a sistemului de alimentare cu apă al Văii Jiului. ”Anul acesta, tema propusă de ONU pentru dezbaterile din cadrul Zilei Mondiale a Apei este legată de rolul apelor subterane în economia serviciilor de furnizare a apei potabile. Poate nu mulți sunt cei care știu că sursele de apă ale stației Jieț sunt trei izvoare subterane, respectiv dacă am merge în amonte de stație, undeva la 15 km nu am vedea nici o picătură de apă, pentru că noi preluăm apa din cele trei izvoare subterane, unul din care apa provine din lacul glaciar Mija, altul din Coasta lui Rus, dar avem și o sursă de siguranță, din drenurile Jieț. Amenajările hidrotehnice de pe drenurile Jiețului au o vechime ce depășește, pe alocuri, 75 de ani (Drenul Nou) sau chiar peste 100 de ani (Drenul vechi). După construirea, în urmă cu 35 de ani a stației de tratare de la Jieț și mai ales după modernizarea acesteia, am vrut la un moment dat să renunțăm la sursele de apă din drenurile Jieț, însă experiențele prin care am trecut în ultimii ani și a problemelor cauzate de schimbările climatice, ne-au determinat să reconsiderăm acest lucru, pentru că aceste drenuri constituie de fapt o sursă de apă care, în perioadele de secetă prelungită, joacă un rol esențial în misiunea noastră de a putea asigura apă potabilă oamenilor din Valea Jiului 24 de ore din 24”, explică ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.

Pornind de la aceste explicații, Ziua Mondială a Apei certifică încă o dată faptul că, în general, niciodată nu știm cu adevărat care este valoarea apei, decât atunci când e secat izvorul!” Iar, din fericire pentru noi, între activitățile principale ale celor de la Apa Serv Valea Jiului, cea mai importantă misiune a acestora rămâne aceea de face în așa fel cât pentru abonații sistemului de alimentare cu apă din această regiune, izvorul să nu fie secat niciodată ! Iar pentru asta merită să-i apreciem pe oamenii de la Ape, după merite, la justa lor valoare !