Primele investiții din anul 2022 ale CJH în Valea Jiului sunt gata pentru start

Home Administrație Primele investiții din anul 2022 ale CJH în Valea Jiului sunt gata pentru start
Primele investiții din anul 2022 ale CJH în Valea Jiului sunt gata pentru start

Un nou pod peste Jiu, un drum montan de belvedere și construirea unei noi rețele de apă potabilă, sunt principalele repere investiționale pe care Consiliul județean Hunedoara le are deja pregătite pentru a le pune în operă încă din acest an în Valea Jiului, în vederea sprijinirii Fautorităților locale care-și propun impulsionarea turismului în această importantă regiune a județului.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram spune că, în fapt, este vorba despre un proiect finanțat exclusiv de la bugetul Consiliului județean Hunedoara, prin care compania de apă din subordinea acestei instituții va primi integral finanțarea necesară pentru a realiza o aducțiune și o rețea de alimentare cu apă potabilă în zona turistică Pasul Vîlcan, iar celelalte două proiecte vizează construirea unui pod rutier peste Jiul de Est la Petrila, respectiv modernizarea drumului județean de la Valea de Pești din orașul Uricani, care trece pe lângă barajul de acumulare de la Valea de Pești și care face legătura cu localitatea Runcu din județul Gorj, acestea din urmă având finanțarea asigurată prin Programul Național ”Anghel Saligny”.

”Proiectele de infrastructură rutieră, pe care le vom realiza la Petrila și Uricani, au intrat în linie dreaptă. Chiar zilele acestea, la București, am pus la punct ultimele detalii cu privire la proiectul modernizării drumului județean de la Valea de Pești până la limita cu județul Gorj care urmează să fie scos la licitație, acesta fiind unul din proiectele prioritare pe care CJH le va realiza prin intermediul Programului Național ”Anghel Saligny”. Tot pe acest program guvernamental vom construi și un pod peste Jiul de Est, care va face legătura dintre DN 66 și șoseaua de centură a orașului Petrila, într-un parteneriat cu Primăria orașului Petrila. Ambele investiții vor avea un impact pozitiv în ceea ce privește dezvoltarea turismului. Tot în ceea ce privește sprijinirea dezvoltării turismului, am perfectat detaliile tehnice pentru o investiție pe care o va derula Apa Serv Valea Jiului la Pasul Vîlcan, unde vrem să introducem apa potabilă atât pentru alimentarea spațiilor de cazare, cât și pentru a putea utiliza și aici, în mod eficient, tunurile de zăpadă”, a declarat Costel Avram.

Acesta dă asigurări că sunt în atenția Consiliului județean Hunedoara și o serie de alte proiecte de investiții, care vizează dezvoltarea stațiunilor Straja și Parâng. L-am întrebat pe administratorul public al CJH de ce zona turistică din Vestul Văii Jiului pare că se dezvoltă mai accentuat decât cele din zona de Est a regiunii și de ce, într-o evaluare la prima vedere, Straja sau Pasul Vîlcan par a avea parte și de mai mult interes din partea autorităților județene. ”Dacă mă întrebați pe mine de ce stațiunile din Vestul Văii Jiului se dezvoltă într-un ritm mai rapid decât Parângul, cred că răspunsul pe care-l pot da este în asentimentul celor care observă și ei realitatea: pentru că Straja, Pasul Vîlcan și Uricaniul au parte, pe lângă interesul deplin din partea autorităților locale, de implicarea activă a unui om energic, activ și preocupat de turism cum este Milu Părău, în timp ce Parângul, din păcate, nu are un Milu Părău. Pentru că, în ceea ce privește CJH, există toată deschiderea și disponibilitatea de a sprijini, în egală măsură, toate stațiunile turistice din Valea Jiului”, a mai spus Costel Avram.

Spre exemplu, acesta arată că în Parâng, după finalizarea lucrărilor de modernizare la DJ 709F (una din cele mai mari investiții publice realizate în această stațiune în ultimele trei decenii), Consiliul județean Hunedoara își menține în continuare disponibilitatea de a finanța o parcare similară celei realizate la baza stațiunii Straja și așteaptă doar ca administrația locală să-i pună la dispoziție un teren pentru acest obiectiv. De asemenea, administratorul public al CJH spune că tot împreună cu Primăria Petroșani trebuie găsită o soluție pentru a realiza investițiile necesare care să permite fluidizarea circulației rutiere în zona Rusu, inclusiv prin configurarea introducerii unui sens unic, cu urcare până la Hotel Rusu pe DJ 709F și coborâre pe strada Bujorului.