Un pensionar acuză: ”Pentru pensiile fabuloase sunt bani, pentru cele contributive, nu !”

Home Economie Un pensionar acuză: ”Pentru pensiile fabuloase sunt bani, pentru cele contributive, nu !”
Un pensionar acuză: ”Pentru pensiile fabuloase sunt bani, pentru cele contributive, nu !”

În România, unde mulți pensionari trăiesc la limita supraviețuirii, există o categorie de oameni pentru care, datorită pozițiilor sociale în care se află, se găsesc bani pentru plata uriașelor pensii pe care le primesc. Și nu e vorba de pensii de 1000 sau 2000 euro, ci de zeci de mii de euro, pensii pe care acești speciali le încasează lună de lună de lună din banii bunului contribuabil.

Asistăm de mult timp la mascarada regizată de către cei care au putere de decizie în rezolvarea acestei nedreptăți, privind pensiile speciale, aceștia lamentându-se în permanență că ei au încercat de mai multe ori desființarea sau impozitarea pensiilor speciale, dar nu au reușit din cauza judecătorilor de la Curtea Constituțională.

Nu e greu de înțeles că judecătorii CCR nu puteau să dea verdicte prin care să renunțe la propriile avantaje, situație în care își judecau propria cauză. Asta pentru că ei pot să ignore legea, în acest caz art. 23 din Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor unde se precizează: „Judecătorii şi procurorii sunt datori să se abţină, potrivit legii, de la orice activitate legată de actul de justiţie în cazurile care presupun existenţa unui conflict între interesele lor şi interesul public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii”.

Așa cum am arătat mai sus, încercările, mai bine zis simulările, de eliminare sau impozitare progresivă a pensiilor speciale, au avut un rezultat pronunțat de judecătorii CCR care nu puteau să dea decizii prin care să renunțe la propriile privilegii.

Șirul faptelor de nedreptate socială continuă, pentru că pensiile speciale acordate unor categorii de privilegiați nu se oprește aici. De această dată, o altă categorie socială de beneficiari ai pensiilor speciale sunt aleșii locali (bogații teritoriali, ziși baroni) care se bucură de multe privilegii datorită pozițiilor sociale pe care aceștia le ocupă.

Cu toate astea s-a găsit cineva, dintr-un partid care se afla la guvernare, să le plângă de milă, oferindu-le, înainte de alegerile din 2020, primarilor, viceprimarilor, președinților, vicepreședinților consiliilor județene, printr-o Ordonanță de Urgență din 2019, alocare de indemnizații speciale.

Să nu fiu învinuit de părtinire, nu am să nominalizez persoana care avea funcția de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării și justifica alocarea pensiilor speciale pentru edilii locali astfel: Este o compensaţie pentru ceea ce s-a întâmplat până în prezent, că salariile din administraţia publică pentru primari au fost foarte mici”

Iată câtă „compătimire” pentru aleșii locali care stabileau liberi veniturile, atât ale lor cât și ale angajaților, din taxele și impozitele locale, iar în cazul când bugetul local nu acoperă suma necesară pentru plata salariilor-veniturilor, diferența este suportată de la bugetul de Stat.

Ordonanța guvernului a fost amânată de mai multe ori, însă cadoul pentru aleșii locali rămâne valabil.

Atitudinea de umilință, față de cei necăjiți, continuă chiar și prin majorarea, de la 01.01.2022, cu 10% a pensiilor contributive față de cele speciale, și așa enorm de mari, care, prin modificarea indicelui Valorii Sectoriale de Referință de la 465lei la 605 lei, s-au majorat cu 30%.

Pe zi ce trece, bogații României devin tot mai bogați.  Asta pentru că dreptatea nu poate fi făcută de către cei care sunt plătiți să nu o facă !

Petre LUNGOCI,
pensionar din Valea Jiului