INSEMEX și Inspecția Muncii pregătesc o campanie națională de prevenire a incendiilor și exploziilor

Home Economie INSEMEX și Inspecția Muncii pregătesc o campanie națională de prevenire a incendiilor și exploziilor
INSEMEX și Inspecția Muncii pregătesc o campanie națională de prevenire a incendiilor și exploziilor

Potrivit cifrelor reflectate de statistică, în ultimii trei ani, numărul incendiilor și exploziilor care au avut loc în țara noastră, a devenit unul îngrijorător, motiv pentru care Inspecția Muncii în colaborare cu INCD-INSEMEX Petroșani și-au propus să abordeze situația nu doar din perspectiva anchetelor pe care sunt abilitați să le desfășoare în cazul producerii unor astfel de evenimente, ci mai ales din perspectiva identificării unor soluții care să conducă la prevenirea unor astfel de incidente nefericite, ale căror consecințe s-au dovedit a fi deosebit de grave.

În acest context se înscrie și seria de întâlniri și dezbateri care au început, în aceste zile, la sediul din Petroșani al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX), la care participă alături de cercetătorii din cadrul acestui institut, inspectori de muncă din cadrul tuturor filialelor județene ale Inspecției Muncii, partener tradițional al INSEMEX.

La prima sesiune de dezbateri a fost prezent și directorul general al Inspecției Muncii, Nicolae Voinoiu. Acesta apreciază că în urma întâlnirilor care vor avea loc între specialiștii din cadrul INSEMEX Petroșani și cei ai Inspecției Muncii vor fi stabilite coordonatele unei campanii naționale de prevenire a producerii exploziilor, în rândul tuturor agenților economici și instituțiilor care s-au dovedit a fi cu un factor de risc în producerea unor incidente de acest fel. ”Inspecția Muncii are preocupări multiple, nu doar cele ce țin de ”anti-ex”, însă în urma unor evenimente petrecute cel puțin în ultimii 3 ani, am considerat că este necesară organizarea unei campanii naționale de prevenire, astfel încât să venim cu un set de măsuri pro-active de prevenire a acestor fenomene, desigur împreună cu specialiștii INSEMEX”, a declarat Nicolae Voinoiu, director general al Inspecției Muncii.

În acest context, inspectori din 13 județe ale țării au fost prezenți la prima sesiune de dezbatere a acestui program de măsuri preventive pe care-l vor elabora împreună cu cercetătorii INSEMEX Petroșani, în vederea derulării campaniei de prevenție în fiecare județ al țării, pe domeniile de actualitate în care s-a constatat că se impune acest lucru. În perioada următoare vor mai avea loc și alte sesiuni de dezbateri de acest fel, pentru că la acest program se dorește participarea tuturor inspectorilor șefi și ai inspectorilor șefi adjuncți din cadrul filialelor județene ale Inspecției Muncii din țara noastră.

Potrivit directorului general al INCD INSEMEX Petroșani, dr. ing. George Artur Găman, acest program este structurat în 3 etape. Prima constă în sesiunea de dezbateri și de informare a inspectorilor șefi și inspectorilor șefi adjuncți asupra problematicii în cauză, acestora revenindu-le rolul de a disemina informațiile cu privire la campania de prevenție la nivelul tuturor inspectoratelor județene de muncă.  Într-o a doua etapă, va avea loc derularea propriu-zisă a campaniei, care va viza însă nu doar firmele ce au avut incidență în domeniu, dar și spitalele și alte instituții publice, morile de cereale și alte domenii de activitate. În fine, într-o ultimă etapă, vor fi verificate modalitățile în care sunt implementate și respectate măsurile recomandate de Inspecția Muncii pentru prevenirea producerii de incendii și explozii. ”Întreaga campanie națională pe care o vom desfășura are scopul de a trage un semnal de alarmă asupra importanței respectării stricte a normelor în activitățile cu potențial exploziv, dar mai ales de a acomoda angajatorii cu noi măsuri de prevenție, adaptate la realitate”, a declarat dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD-INSEMEX.

Atât reprezentanții INSEMEX Petroșani, cât și cei ai Inspecției Muncii speră că prin derularea, la scară națională, a unei astfel de campanii pro-active de prevenție a producerii de incendii, în special în locurile de muncă și domeniile de activitate cu potențial exploziv vor conduce la o reducere semnificativă a incidenței cazurilor de accidente de acest fel în țara noastră.