Întâlnirea culturală a artiștilor, diplomaților și oamenilor de afaceri din spațiul lingvistic german la Sibiu

Home Cultură Întâlnirea culturală a artiștilor, diplomaților și oamenilor de afaceri din spațiul lingvistic german la Sibiu
Întâlnirea culturală a artiștilor, diplomaților și oamenilor de afaceri din spațiul lingvistic german la Sibiu

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a organizat Întâlnirea culturală a artiștilor, diplomaților și oamenilor de afaceri din spațiul lingvistic german, eveniment găzduit de Primăria Sibiu în perioada 31 martie – 1 aprilie 2022.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor distinși invitați: doamna Corina Bokor, Vice-Primarul Municipiului Sibiu; Excelența Sa domnul Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Austria; doamna Kerstin Ursula Jahn, Consul – Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu; doamna Sonja Gebauer, Șefa Secției Cultură, Educație și Minoritate germană, Consilier politic – Ambasada Republicii Federale Germania în București; domnul Andreas Huber, Consul onorific al Austriei la Sibiu; domnul Daniel Plier, Consul onorific al Marelui Ducat al Luxemburgului; doamna Jana Flottmann, Referent Secția Cultură – Ambasada Republicii Federale Germania în București; domnul Thomas Șindilariu, Subsecretar – Departamentul Relații Interetnice din cadrul Guvernului României; domnul Dr. Joachim Umlauf, Director – Institutul Goethe; domnul Thomas Kloiber, Director – Forumul Cultural Austriac; domnul Wolfgang Köber, Președinte – German Business Club Transilvania; domnul Peter Hochmuth, Președinte – Clubul Economic German din Banat; domnul Dr. Paul-Jürgen Porr, Președinte Forumul Democrat al Germanilor din România; domnul Benjamin Józsa, Director executiv – Forumul Democrat al Germanilor din România; doamna Aurelia Brecht, Manager cultural IFA Sibiu; domnul Daniel Grecu, Director General Autoklass; domnul Claudiu Braicu, Sales Manager Autoklass Sibiu; domnul Thomas Emmerling, Director – Kunsthaus 7B; domnul Hunor Horvath, Șeful Secției Germane TNRS, reprezentanți ai mass-media de limba germană.

Relația reciprocă dintre cultură și mediul de afaceri, având la bază exemplul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, cu Secția Română și Secția Germană, Festivalul Internațional de Teatru și toate structurile conexe, precum și consolidarea pilonilor regionali ai culturii, educației și cercetării au fost temele de discuție ale întâlnirii de lucru anuală a diplomaților, artiștilor și oamenilor de afaceri germani. „Este o întâlnire cu totul specială pe care o gândim de mult timp și pe care, din fericire o putem organiza aici, la Primăria Sibiu, instituție care patronează Teatrul Național. Vreau să mulțumesc Primăriei Sibiu, doamnei primar Astrid Fodor și doamnei viceprimar Corina Bokor pentru susținerea pe care ne-o oferă. Cred că Sibiul este unul dintre cele mai bune exemple din lume în privința felului în care o comunitate s-a putut dezvolta printr-un dat cultural. Teatrul a fost, de-a lungul timpului, o formă de manifestare cu totul aparte în Sibiu. Am dezvoltat Festivalul Internațional de Teatru ca un simbol al ceea ce a însemnat puntea prin cultură pe care comunitatea germană a dezvoltat-o de-a lungul timpului și care este un semn de statornicie și de investiție la modul vizionar. Am dorit să organizăm această întâlnire între cei care găsesc liniile politice de investiție, dar și de dialog, și am gândit o serie de proiecte pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea teatrului în limba germană, în conexiune cu zona de educație”, a spus domnul Constantin Chiriac, Directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și Președinte al Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, în deschiderea lucrărilor.

În cadrul întâlnirii de la Sibiu au fost discutate proiectele pe care TNRS, prin Secția Germană, le-a propus partenerilor germani: extinderea ansamblului de limbă germană, sprijin pentru proiectele internaționale de teatru cu texte germane, piese de teatru, experți și artiști, creșterea numărului de invitați din spațiul german prezenți la Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, organizarea unui turneu anual cu spectacole din repertoriu sau invitate în Transilvania.

Una dintre preocupările TNRS este aceea de a pune bazele unei rețele de spectacole invitate care să poate fi organizată în orice perioadă a anului și care poate avea loc în zona transilvăneană de limbă germană.

Naționalul sibian a discutat cu invitații la eveniment necesitatea unei cooperări pe termen lung cu parteneri din Germania, Austria, Elveția, Luxemburg, Liechtenstein, Belgia și Olanda, care sprijină sau promovează proiectul TNRS, și chiar contribuie la modelarea acestuia, fapt care ar deschide oportunitatea de a atrage un public interesat în multe alte țări.

Oaspeții întâlnirii au fost prezenți la premiera spectacolului „Macbeth” după William Shakespeare, regia Botond Nagy, în limba germană, și la reprezentațiile „Trei surori”, de A. P. Cehov, și „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, de Edward Albee, ambele în regia lui Andrei și a Andreei Grosu.

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, cu cele două secții ale sale, cea Română și cea Germană, este cunoscut drept cel mai important centru cultural, educațional și de cercetare din regiune și unul dintre cele mai importante din România și din lume. Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și toate structurile asociate au promovat întotdeauna moștenirea culturală germană și au dezvoltat oferte culturale de înaltă calitate pentru regiune, în parteneriat cu comunitatea germană.

Prin programul artistic pe care îl propune, ansamblul german aduce o contribuție importantă la activitatea culturală, manifestată prin: promovarea limbii germane, munca de mediere a culturii teatrale germane și europene, cercetarea în estetica modernă și practica teatrală, dar și prin implicarea culturală a spectatorilor care aparțin mediului urban și etniei germane minoritare din întreaga regiune. Prin diversele spectacole, oferte creative și culturale (ateliere, turnee de teatru, evenimente culturale etc.), oferă atât publicului tânăr, cât și adulților de pe scenele noastre o oportunitate la o reflecție colectivă. Proiectele TNRS sunt destinate tuturor cetățenilor și reprezintă o platformă importantă pentru dialogul deschis în societate.

Ansamblul Departamentului german este unul dintre cele mai diverse din România. În prezent, este format din opt actori angajați care au origini ardeleno-saxone, române, germane, austriece, maghiare sau luxemburgheze. Echipa Secției Germane este completată de artiști internaționali din Elveția, Germania, Austria și Luxemburg.