Planul de urbanism pentru noul cartier turistic al municipiului Lupeni a fost finalizat și lansat în dezbatere publică

Home Administrație Planul de urbanism pentru noul cartier turistic al municipiului Lupeni a fost finalizat și lansat în dezbatere publică
Planul de urbanism pentru noul cartier turistic al municipiului Lupeni a fost finalizat și lansat în dezbatere publică

În mod constant, de câțiva ani buni, în special în sezonul turistic de iarnă, stațiunea turistică Straja este căutată de tot mai mulți turiști. Și în sezonul recent încheiat, mulți dintre cei care și-au propus să vină la schi în apreciata stațiune turistică din Valea Jiului au fost puși în situația de a-și schimba planurile, deoarece capacitățile de cazare din Straja au fost ocupate în proporție de 100%. Din păcate, în zona din imediata vecinătate a domeniului schiabil, nu vor mai putea fi construite noi capacități de cazare, pentru că așa cum spune chiar primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, nu mai există parcele de teren disponibile în acest sens în satul de vacanță din munte.

În schimb, autoritățile locale de la Lupeni și-au propus să dezvolte, în anii următori, un alt proiect extrem de ambițios care va rezolva nu doar problema spațiilor de cazare pentru stațiunea Straja, ci va introduce practic întregul municipiul Lupeni în circuitul turistic. Autoritățile locale de la Lupeni, care administrează Straja, își doresc acum ca nu doar zona montană înaltă a localității să constituie un punct de atracție pentru turiști ci, potrivit conceptelor de dezvoltare a turismului în țările occidentale, întreaga localitate să contribuie la acest statut. De la acest deziderat a pornit și ideea unui nou și ambițios proiect de dezvoltare locală, prin care primarul Lucian Resmeriță își propune ca terenul fostei Exploatări Miniere Lupeni Sud, acum ecologizat, aflat chiar la intrarea în municipiul Lupeni dinspre Petroșani să fie valorificat în scop turistic, prin construirea unui cartier turistic, cu spații de cazare și de servicii pentru turiștii care doresc să vină în Straja.

”Este evident că, în special în perioadele de vârf de sezon, capacitatea de cazare actuală din stațiunea Straja este insuficientă pentru numărul tot mai mare de turiști care sunt atrași de facilitățile turistice de la noi și, pe de o parte ne bucură acest lucru, dar pe de altă parte, ne obligă să găsim soluții pentru ca oamenii care vor să vină aici să poată fi primiți așa cum se cuvine. Desigur, este la fel de evident faptul că nu mai putem dezvolta capacități de cazare în perimetrul din zona montană dacă dorim să facem un turism cu adevărat de calitate. Și așa, în anii care au trecut, s-a construit destul de haotic în Straja și abia-abia reușim să facem puțină ordine în arhitectura actuală a satului de vacanță. În aceste condiții, așa cum e firesc și așa cum se întâmplă peste tot în stațiunile montane europene, ne dorim să creăm o serie de facilități suplimentare în municipiul Lupeni, celor deja existente în domeniul schiabil de la Straja, astfel încât întregul oraș să devină un punct de interes turistic pentru cei care vin aici. În acest pachet de oportunități la care lucrăm de ceva vreme, o posibilă soluție este și cea prin care ne dorim să extindem capacitatea de cazare prin crearea unui cartier turistic, pe terenul pe care-l avem la dispoziție la intrarea în oraș, acolo unde a funcționat odinioară Mina Lupeni Sud, depozitul de steril și fostele sere agricole, unde avem la dispoziție 30 de hectare de teren viran. În acest sens, am finalizat deja Planului Urbanistic Zonal (PUZ), element absolut necesar în vederea înaintării proiectului către organismele de finanțare prin care vom putea începe reconstrucția acestei zone și extinderea stațiunii Straja, documentul fiind lansat, în aceste zile, în dezbatere publică, astfel încât toți cetățenii care vor să facă observații și să aducă îmbunătățiri să o poată face”, spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Potrivit acestuia, pe această suprafață de teren, Primăria municipiului Lupeni va realiza toată infrastructura necesară pentru ca, în anii următori, să poată fi construite aici hoteluri, moteluri și case de vacanță dar și alte facilități specifice  cazării turiștilor. Peste 2000 de noi locuri de cazare ar putea fi asigurate în această zonă, potrivit noului PUZ, prin parcelarea terenului pe loturi care vor fi puse la dispoziția investitorilor interesați să construiască noi capacități de cazare care să deservească stațiunea Straja. În planul autorităților locale, terenul este prevăzut și cu locuri de parcare dar și cu o nouă instalație de transport pe cablu care să faciliteze accesul turiștilor care vor fi cazați aici, către domeniul schiabil. În plus, tot aici va fi construit și un centru SPA, un hotel ultramodern de patru stele, un parc fotovoltaic dar și piste pentru biciclete, parcări și stații de încărcare pentru mașini electrice ș.a.m.d.

”Știu că este un proiect extrem de ambițios, pe care eu îl visez și pe care mi-am propus să-l văd realizat, chiar dacă puțini sunt cei care astăzi cred în șansa de succes a acestuia. Mulți nici nu credeau că vom putea ajunge în faza de a avea un PUZ pentru această nouă mini-stațiune, dar eu am convingerea că lucrurile vor avansa în direcția bună și, mai devreme sau mai târziu, vom avea pe acest teren un nou cartier turistic care va completa în mod eficient Straja și care va include întregul municipiu Lupeni în aria de interes a turiștilor, cu efecte considerabil pozitive pentru întreaga noastră comunitate și, evident, pentru cetățeni”, spune primarul Lucian Resmeriță.

Aceste este convins că investițiile publice, dublate de cele private care vor deveni, în anii următori, tot mai consistente, vor face ca în timp Straja și municipiul Lupeni să devină un tot unitar, o stațiune turistică modernă, cu tot ceea ce presupune acest lucru, de la atracții turistice la cazare, servicii conexe și până la activități sportive și de divertisment, o adevărată perlă a stațiunilor montane din România.

Planul de Urbanism General pentru viitorul cartier turistic de la intrarea în municipiul Lupeni se află în aceste zile în dezbatere publică și poate fi consultat, în detaliu, la sediul Primăriei Municipiului Lupeni unde cetățenii pot face, la rândul lor, propuneri pentru îmbogățirea acestuia până la data de 15 aprilie 2022, data la care va avea loc, de altfel și o ședință publică în care toate aceste propuneri vor fi discutate și, după caz, aprobate. Primarul Lucian Resmeriță mai precizează că, în mod cert, acest cartier turistic nu se va realiza peste noapte dar este ferm convins că perspectiva municipiului Lupeni de a avea în sectorul de turism un nou motor de dezvoltare economică este ireversibilă și, în acest context, într-un timp rezonabil, noul cartier turistic al municipiului Lupeni va avea un rol decisiv în această direcție.