Mesajul OMS de Ziua Mondială a Sănătății: ”Planeta noastră – Sănătatea noastră !”

Home Educație Mesajul OMS de Ziua Mondială a Sănătății: ”Planeta noastră – Sănătatea noastră !”
Mesajul OMS de Ziua Mondială a Sănătății: ”Planeta noastră – Sănătatea noastră !”

Ziua Mondială a Sănătății este marcată, în fiecare an, în data de 7 aprilie. În România, anul acesta evenimentul este marcat de către Ministerul Sănătății, inclusiv în cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, care organizează la nivel național o campanie de informare sub genericul ”PLANETA NOASTRĂ – SĂNĂTATEA NOASTRĂ ! Să înlăturăm poluarea aerului, apei și hranei! Pentru un Viitor Sănătos.”

Ziua Mondială a Sănătăţii abordează în fiecare an câte un subiect de importanţă majoră, ce afectează sănătatea globală. În anul 2022, Ziua mondială a Sănătății este dedicată Sănătății Planetei noastre. OMS estimează că peste 13 milioane de decese în întreaga lume, în fiecare an, se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate. Aceasta include criza climatică, care este cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea. Criza climatică este și o criză de sănătate.

Deciziile noastre politice, sociale și comerciale conduc la criza climatică și de sănătate. Peste 90% dintre oameni respiră aer nesănătos rezultat din arderea combustibililor fosili. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor și deficitul de apă afectează sănătatea întregii populații.

Sistemele de producere a alimentelor și băuturilor ultra-procesate și nesănătoase produc efecte pe două planuri (sănătatea oamenilor/ calitatea mediului): conduc la un val de obezitate, influențând numărul îmbolnăvirilor de cancer și bolile de inimă, și produc o treime din emisiile de gaze cu efect de seră.

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara, iar suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Prin campania „Planeta noastră, sănătatea noastră”, OMS va îndemna guvernele și publicul să împărtășească acțiunile despre pașii pe care îi întreprind pentru a proteja planeta și sănătatea lor și pentru a acorda prioritate bunăstării societăților.