”Ținutul Momârlanilor”, traseul turistic autentic și emblematic al Văii Jiului, inclus în rutele culturale-turistice promovate de Ministerul Turismului, grație Primăriei orașului Uricani și CNIPT Uricani

Home Cultură ”Ținutul Momârlanilor”, traseul turistic autentic și emblematic al Văii Jiului, inclus în rutele culturale-turistice promovate de Ministerul Turismului, grație Primăriei orașului Uricani și CNIPT Uricani
”Ținutul Momârlanilor”, traseul turistic autentic și emblematic al  Văii Jiului, inclus în rutele culturale-turistice promovate de Ministerul Turismului, grație Primăriei orașului Uricani și CNIPT Uricani

Primăria orașului Uricani și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) din orașul Uricani au reușit să obțină brevetul pentru atestarea rutei turistice intitulate ”Ținutul Momârlanilor”, aceasta fiind inclusă astfel în circuitul turistic național promovat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, ca rută culturală, alături de alte 15 trasee similare dezvoltate la nivelul țării noastre.

Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu spune că reprezentanții administrației locale și ai CNIPT Uricani au lucrat vreme de aproape 3 ani la întocmirea dosarului necesar pentru ca acesta să fie admis, iar ruta turistică ”Ținutul Momârlanilor” să fie recunoscută la nivel național și să devină una din destinațiile promovate de ministerul de resort. ”Am demarat acest proiect imediat după ce am depus documentația pentru atestarea orașului Uricani ca stațiune turistică de interes local. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au lucrat la acest proiect, de la echipa de programe a Primăriei orașului Uricani, condusă de administratorul public Florena Markus și până la Sorin Inel și Cristi Ciurea de la CNIPT Uricani. De asemenea, mulțumiri li se cuvin familiei Șandru, o familie de momârlani veritabili din comunitatea uricăneană, care ne-au fost sursă de inspirație atât prin modul lor de viață, cât și prin modul în care se preocupă de promovarea valorilor tradiționale în cadrul Asociației Ținutul Momârlanilor pe care au înființat-o”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.

Odată cu validarea acestui traseu turistic cultural de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Primăria Uricani a reușit să breveteze brandul ”Ținutul Momârlanilor”, la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, acesta fiind acum marcă înregistrată.

Primarul orașului Uricani recunoaște că și până să fi fost făcute aceste demersuri, personalitatea, modul de viață, arhitectura specifică și portul popular, tradițiile și obiceiurile, specialitățile gastronomice și arta populară specifice momârlanilor din regiunile rurale ale orașului Uricani, ca de altfel din întreaga Vale a Jiului, erau deja repere de interes pentru turiștii care veneau în zonă și care, negreșit, doreau să-i cunoască pe acești autentici păstrători ai tradițiilor locale și frumoasele lor obiceiuri de viață, însă acum acestea vor fi și mai mult vizibile pentru turiștii care decid să viziteze această zonă a țării.

Deși este deținător al mărcii ”Ținutul Momârlanilor”, administrația locală de la Uricani nu a inclus în această rută culturală națională doar destinațiile specifice din arealul acestei localități, ci aproape tot ceea ce presupune existența momârlanilor în Valea Jiului, care este considerată în întregime ca fiind parte a acestui Ținut. Sorin Inel, reprezentant al CNIPT Petroșani a realizat și o hartă a obiectivelor turistice specifice întregului ”Ținut al Momârlanilor”, în care se regăsesc zone etnografice Câmpu lui Neag, Valea de Brazi, Paroșeni, Dealu Babii, Coroești, Iscroni, Livezeni, Dâlja, Slătinioara, Jieț, Cimpa, Tirici sau Răscoala, dar și stațiunile turistice Straja și Parâng, precum și cele mai importante obiective deja recunoscute ca făcând parte din patrimoniul cultural, istoric și geografic al ”Ținutului Momârlanilor”. Între acestea se regăsesc: Muzeul Momârlanului de la Petroșani, Muzeul Muntelui de la Petroșani, Muzeul Mineritului de la Petroșani, Muzeul Instalatorului din Petroșani, Situl cultural ”Planeta Petrila”, Casa memorială ”I. D. Sîrbu”, Muzeul Mamei de la Petrila, Universitatea din Petroșani, Biserica Sânionilor din Petroșani, Centrul Cultural Aninoasa, Arborele cu lalele de la Iscroni, Biserica din Bărbăteni, Palatul cultural ”Minerul” din Lupeni, Biserica din Bulz – Uricani, lacul de la fosta carieră Câmpu lui Neag, Parcul Național Retezat ș.a.m.d.

Grație implicării în susținerea acestui proiect a Asociației Ținutul Momârlanilor din orașul Uricani, a fost realizat și un imn al acestei destinații culturale, ce poartă amprenta colaborării dintre venerabilul fluieraș Ioan Șandru și al tinerei soliste Roberta Maxer, ambii reprezentanți de seamă ai comunității momârlanilor din Valea Jiului.

Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu speră acum că în jurul acestui veritabil brand al Văii Jiului care este ”Ținutul Momârlanilor” să se adune toți cei care vor cu adevărat să contribuie la promovarea și punerea în valoare a tot ceea ce înseamnă acesta, de la oameni, locuri și fapte capabile să trezească interesul turiștilor din întreaga lume. ”Noi avem, din fericire aici, la Uricani, multe modele de acest fel, așa cum este și domnul Ioan Șandru, un veritabil ”tezaur viu” dar și frumoasa familie a acestuia care nu doar că trăiesc după tradițiile și principiile definitorii momârlanilor, dar care se implică din tot sufletul pentru a promova valorile specifice Ținutului Momârlanilor. Și ca dumnealor mai sunt mulți alții, pe care-i invităm să ni se alăture astfel încât să facem ca numele Ținutului Momârlanilor să devină unul cu rezonanță în întreaga țară și dincolo de granițele acesteia”, a mai spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

CNIPT Uricani și Primăria Uricani dezvoltă împreună și alte trasee de interes turistic, cultural, istoric și geografic, pentru care cu atuul statutului de oraș stațiune turistică, le-a inclus sau încearcă să le includă în circuitele turistice naționale oficial recunoscute. Dar despre acestea, vom vorbi într-un alt articol.