”Consumul rațional al resurselor”, o nouă specializare de master la Universitatea din Petroșani

Home Educație ”Consumul rațional al resurselor”, o nouă specializare de master la Universitatea din Petroșani
”Consumul rațional al resurselor”, o nouă specializare de master la Universitatea din Petroșani

Oferta academică a Universității din Petroșani pe care instituția de învățământ superior din Valea Jiului se pregătește să o prezinte viitorilor săi studenți, în perspectiva viitorului an universitar 2022-2023, aduce pe lângă domeniile de specializare deja consacrate o nouă specializare de master.

Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin spune că este vorba despre un domeniu de maximă actualitate, specializarea numindu-se ”Consumul rațional al resurselor”, iar noua specializare de master a fost propusă în urma consultărilor din cadrul consorțiului universitar european EURECA PRO din care face parte și instituția de învățământ superior din Valea Jiului. ”Am demarat toate procedurile pentru crearea acestei noi specializări de masterat în cadrul Universității noastre, pornind de la consultările pe care le-am avut inclusiv în cadrul consorțiului universitar EURECA PRO din care facem parte, dar mai ales de la realitățile vieții economice actuale. Eu cred că această specializare în care vrem să pregătim ingineri specialiști în consumul rațional al resurselor se pliază fix pe noile cerințe ale epocii pe care o parcurgem. Această specializare este una care vizează, pe de o parte, implementarea de tehnologii noi, moderne, neconvenționale și nepoluante de producere a bunurilor, în general. Aceasta înseamnă utilizarea în cadrul acestor tehnologii a unor resurse nepoluante, cum ar fi cele fotovoltaice, eoliene, hidrogen. Pe de altă parte, specialiștii care vor urma cursurile acestei specializări vor aprofunda cunoștințe și soluții privind consumul responsabil al resurselor, ceea ce înseamnă reducerea risipei, o grijă mai mare față de natură și o reciclare eficientă a tot ceea ce înseamnă deșeuri”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

Acesta a precizat că dosarul pentru acreditarea acestei specializări de către ARACIS este deja aproape finalizat și se declară convins că noul program de studii va fi aprobat și astfel, el se va regăsi în oferta academică a Universității din Petroșani pentru noul an universitar 2022-2023.

Rectorul Universității din Petroșani mai arată că noua specializare va fi disponibilă și pentru doctoranzi, iar o altă noutate este aceea că această specializare va fi disponibilă inclusiv în limba engleză. ”Mizăm, odată cu acreditarea acestei noi specializări, care este una de interes european, ca să nu spun mondial, pe atragerea de masternazi și doctoranzi din străinătate, iar în acest context am hotărât ca aceasta să fie disponibilă și în limba engleză. Mai mult, grație parteneriatelor pe care le avem cu instituțiile de învățământ superior din cadrul consorțiului european EURECA PRO, doctoranzii noștri în acest domeniu vor pleca la cursuri de vară, cel mai probabil, în Germania sau Austria. Acolo vor parcurge inclusiv cursuri și vor susține examene, cotate cu credite transferabile, așa încât să poată să introducă în tezele lor de doctorat această parte de studiu a risipei pe care o facem toți, începând din gospodării, dar și a studiului privind energiile regenerabile ce ne sunt la îndemână, ca și economisirea lor”, a mai declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

Oferta completă a studiilor de licență, master și doctorat ale Universității din Petroșani pentru anul universitar 2022-2023 va fi prezentată, în zilele următoare.