Consultații medicale pentru refugiații din Ucraina, la Hunedoara și Hațeg

Home Stiri la zi Consultații medicale pentru refugiații din Ucraina, la Hunedoara și Hațeg
Consultații medicale pentru refugiații din Ucraina, la Hunedoara și Hațeg

Asociația pentru A.T.I. ”Aurel Mogoșeanu”, coordonată de reputatul medic născut în județul Hunedoara, prof.univ.dr. Dorel Săndesc, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babes” Timișoara a organizat sâmbătă, 7 mai 2022, la Hunedoara și Hațeg, o caravană medicală specială, având ca scop evaluarea stării de sănătate pentru 130 de refugiați ucraineni, dintre care 60 de copii, cazați în Județul Hunedoara.

Personal medical de la Spitalul Județean Deva, Spitalul Municipal și Spitalul ,,V. Babeș’’ Timișoara, precum și din Spitalul Municipal Hunedoara, Spitalul Municipal Orăștie și Spitalul Orășenesc Hațeg au asigurat consultații de multiple specialități (medicină internă, cardiologie, pneumologie, neurologie, pediatrie și O.R.L.) ce au inclus și explorări specifice (ecografie cardiacă, abdominală și a vaselor, EKG, spirometrie, examinări ORL, măsurarea tensiunii arteriale, măsurători antropometrice precum și analize de laborator).

Realizarea acestei acțiuni a fost posibilă grație implicării autorităților locale din Județul Hunedoara (DSP Hunedoara, Instituția Prefectului Hunedoara, Primăria Hunedoara și Primăria Hațeg), care au asigurat organizarea a două centre de consultații, în Hunedoara și Hațeg, precum și toată logistica necesară.

La întâlnirea medicilor cu refugiații ucraineni în centrele din Hunedoara și Hațeg au participat și prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian, subprefecții Lorincz Szell, Gheorghe Bogdan Urdea, precum și președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, administratorul public Costel Avram, deputații Vetuța Stănescu și Ilie Toma ș.a.

”Am văzut astăzi, în această acțiune demarată de prof.dr. Dorel Săndesc, omenie și solidaritate! Drama acestor oameni nevinovați care au fugit din calea unui război nemilos este greu de înțeles din fața televizorului însă, când le întâlnești privirile în care se citesc deopotrivă disperarea și speranța, înțelegi adevărata realitate. Îi felicit și le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat astăzi, în acest demers: dr. Dorel Săndesc, dr. Ioan Demeter, primarului Dan Bobouțanu și tuturor celor care fac tot posibilul pentru ca acestor semeni de-ai noștri să nu le lipsească nimic”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Acțiunea de voluntariat demarată pentru evaluarea stării de sănătate a refugiaților ucraineni stabiliți în județul Hunedoara face parte din Caravana „Împreună pentru viață”, derulată de Asociația pentru A.T.I. ”Aurel Mogoșeanu”, și a fost sprijinită de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Direcția de Sănătate Publică, Primăria Hunedoara, Primăria Hațeg și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.