ANL a finalizat la Uricani construcția unui nou bloc de locuințe

Home Administrație ANL a finalizat la Uricani construcția unui nou bloc de locuințe
ANL a finalizat la Uricani construcția unui nou bloc de locuințe

Construcția unui nou bloc de locuințe a fost finalizată de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) în orașul Uricani. Este vorba despre așa numitul ”bloc al profesorilor” construit de la zero pe strada Jiului din orașul Uricani, în baza contractului de finanțare semnat de ANL și Primăria orașului Uricani în anul 2019.

Noua construcție rezidențială a fost recepționată zilele trecute de către ANL de la antreprenorul care a executat lucrările de investiții, la recepție fiind prezent și Gabriel Stanciu, directorul general ANL. Acesta a precizat că obiectivul de investiții de la Uricani face parte dintr-un program amplu al ANL, intitulat ”Construcția de locuințe de serviciu”, program în cadrul căruia au mai fost realizate alte 16 apartamente în orașul Babadag (jud. Tulcea), 16 apartamente în municipiul Dorohoi (jud. Botoșani), 15 apartamente în municipiul Curtea de Argeș (jud. Argeș), 16 apartamente în municipiul Orăștie (jud. Hunedoara), 30 de locuințe în orașul Hațeg (jud. Hunedoara), 24 de apartamente în municipiul Bistrița (jud. Bistrița Năsăud), 16 apartamente în orașul Aleșd (jud. Bihor), 16 apartamente în orașul Ineu (jud. Arad) și 30 de apartamente în municipiul Suceava (jud.Suceava). De asemenea, Gabriel Stanciu spune că alte 206 locuințe de serviciu se află în execuție efectivă în județele: Alba (22 ), Argeș (50), Călărași (30), Dolj (20), Harghita (24 ), Ilfov (30), Tulcea (10) și Vaslui (20).

Programul ”Construcția de locuințe de serviciu” a fost inițiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei și aprobat prin H.G. nr. 719/2016, iar acesta are în vedere construcția de locuințe de serviciu pe baza propunerilor primite de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), de la autoritățile administrației publice locale și centrale. Beneficiarii sunt funcționarii publici, precum și angajații din instituții publice centrale și locale, care nu dețin sau nu au deținut, individual sau în comun, împreună cu soții lor, în proprietate o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea, indiferent de modul în care a fost dobândită, cu excepția cotelor-părți din locuințe dobândite prin moștenire.

Noul bloc ANL de la Uricani are un număr de 9 locuințe de serviciu, construite în amplasamentul din strada Aleea Jiului, pe un regim de înălţime P+2E (parter+2 etaje). Valoarea totală a investiției în acest obiectiv a fost de 2.507.457,13 lei (inclusiv TVA), banii fiind alocați de la bugetul de stat, prin bugetul MDLPA, la care se adaugă cota de contribuție a autorității publice locale, asigurată de la bugetul local.

Pentru primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, finalizarea acestui obiectiv de investiții este una extrem de importantă, deoarece ea este necesară în vederea atragerii de forță de muncă în orașul Uricani, în domenii vitale cum sunt educația și sănătate. ”Aceste locuințe, pe care Primăria Uricani le va prelua de la ANL nu peste mult timp, sunt destinate în primul rând profesorilor și medicilor care-și desfășoară activitatea în orașul Uricani, dar și pentru alți salariați care-și desfășoară activitatea în sectorul public al orașului. Ele vor fi închiriate celor în drept doar pe perioada cât activează la unitățile de învățământ din orașul nostru sau la alte instituții publice, fiind o formă de sprijin pe care noi putem să o acordăm pentru profesorii și medicii care lucrează în orașul Uricani”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Repartizarea celor 9 locuințe de serviciu se va face de către Comisia constituită la nivelul Consiliului local al orașului Uricani, cu respectarea prevederilor legale privind destinația acestora.