O viziune asupra Europei dezvăluită de elevii Școlii gimnaziale nr. 5 Vulcan, chiar de Ziua Europei

Home Educație O viziune asupra Europei dezvăluită de elevii Școlii gimnaziale nr. 5 Vulcan, chiar de Ziua Europei
O viziune asupra Europei dezvăluită de elevii Școlii gimnaziale nr. 5 Vulcan, chiar de Ziua Europei

Ziua Europei, marcată la data de 9 mai, se bucură de o atenție aparte în rândul tinerilor români, lucru reliefat cu talent, inspirație și inteligență mai peste tot și în cadrul unităților de învățământ din Valea Jiului. Așa s-a întâmplat și anul acesta, cu atât mai mult cu cât ridicarea restricțiilor pandemice au permis tinerilor să-și etaleze cunoștințele privind statutul lor de cetățeni ai Europei Unite, dar și cele despre statele membre ale Uniunii Europene în cadrul unor activități extrașcolare speciale care au fost în prim-plan cu ocazia acestei zile.

Așa s-a întâmplat și la Școala Gimnazială nr.5 din Vulcan, structură a Liceului Tehnologic ”Mihai Viteazu”, unde a fost reluată tradiția unui proiect derulat la inițiativa și sub coordonarea profesorului Dana Tacea, proiect cunoscut sub numele de ”Spring Day” (Ziua Primăverii – n.t.). La invitația acesteia, Grupul de presă Exclusiv a fost și în acest an partener al acestui proiect educațional, ajuns la ediția a VIII-a, astfel încât alături de alți invitați în rândul cărora s-au aflat primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, consilierii locali Ștefi Feszner și Daniel Lehăceanu sau prof. Aurora Istratie – directorul LTMV Vulcan, am avut ocazia de a face un veritabil ”turneu” european, într-un concurs de cultură generală în care elevii acestei școli au excelat și ne-au impresionat.

Și pentru primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, experiența a fost una deosebită. ”M-am bucurat să fiu alături de elevii de la Școala gimnazială nr. 5 astăzi, de Ziua Europei, cu atât mai mult cu cât din ceea ce am văzut în fiecare clasă și la toți participanții la acest proiect a fost că sunt foarte bine ancorați în ceea ce privește semnificația Zilei Europei, specificul fiecăruia din statele din componența Uniunii Europene, istoria, tradițiile și cultura acestora. Într-adevăr acești tineri se dovedesc a fi cu adevărat cetățeni ai Europei, iar noi nu putem decât să ne mândrim că ei fac parte din comunitatea locală a municipiului Vulcan. Îi felicit deopotrivă de copii, pe părinți și cadrele didactice participante la acest frumos proiect”, a declarat primarul Cristian Merișanu.

Deși s-a desfășurat sub forma unui concurs de cultură generală, modul excepțional în care s-au pregătit toate clasele participante a făcut aproape imposibilă misiunea juriului de a face o departajare, astfel încât până la final toate clasele participate au fost premiate.

Programul fiecăreia dintre clasele participate, atât din învățământul primar (clasele I-IV) cât și din învățământul gimnazial (clasele V-VIII) s-au pregătit minuțios pentru acest eveniment, așa încât pe lângă informațiile de cultură generală referitoare la țările europene pe care le-au reprezentat, aceștia au demonstrat reale calități în prezentarea unor elemente specifice istoriei, culturii, tradițiilor și artei, condimentate cu mostre din cele mai delicioase meniuri gastronomice ale acestora. Astfel, dacă românii ne-au primit cu pâine și sare ori cu plăcinte de cartofi, ”italienii” au adus evident pizza, iar de pe masa ”francezilor” nu au lipsit croissantele.

Remarcăm, odată cu acest eveniment dedicat Zilei Europei, programul artistic și informativ prezentat de elevii claselor pregătitoare A (prof. Elisabeta Teodorescu) și B (prof. Livia Costinaș) care au reprezentat Germania, respectiv Grecia. Similar, remarcăm prestația elevilor îndrumați de profesorii lor coordonatori, din clasele I-a A (prof. Meda Imling) – România, I-a B (prof. Ionela Pardos) – Austria, a II-a A (prof. Simona Ceuță) – Spania, a II-a B (prof. Ana Cseh) – Ungaria, a III-a A (prof. Alina Băncilă) – Marea Britanie, a III-a B (prof. Cristina Bărbiță) – Italia, a IV-a A (prof. Mihaela Cuzman) – Franța, a IV-a B (prof. Cozmina Tudoran) – Irlanda, a V-a A (prof. Natalia Iancu) – Germania, a V-a B (prof. Carmen Costina) – Irlanda, a VI-a A (prof. Adela Negru) – Franța, a VI-a B (prof. Dumitrița Postolache) – Spania, a VI-a C (prof. Elvis Stan) – Ungaria, a VII-a A (prof. Roxana Nica) – Italia, a VII-a B (prof. Mariana Perț) – Marea Britanie, a VIII-a A (prof. Gheorghe Achim) – Grecia, a VIII-a B (prof. Alina Muraru) – România și a VIII-a C (prof. Eva Gavrilă) – Austria.

”A fost o zi minunată petrecută de elevii noștri. De la mic la mare, am sărbătorit împreună Ziua Europei, în cadrul proiectului pe care l-am coordonat împreună cu prof. Alina Băncilă, și ne-am bucurat să vedem cât de bine cunosc elevii școlii noastre aspectele care definesc țările europene pe care ni le-au prezentat, uneori în detalii absolut impresionante. Am avut și oaspeți de onoare care s-au bucurat alături de noi, de toată străduința și munca elevilor, oaspeți cărora le mulțumim pentru că au găsit răgazul de a fi alături de noi și de această dată. Felicitări, dragi copii! Felicitări dragi colegi! Și felicitări inclusiv părinților, care s-au implicat trupo și suflet alături de copii și dascăli în succesul acestui proiect atât de apreciat de noi toți, prin care am dorit să punctăm această sărbătoare a Zilei Europei”, a declarat prof. Dana Tacea, inițiatorul și coordonatorul proiectului ”Spring Day” de la Școala gimnazială nr. 5 Vulcan.