”Erasmus Open Doors” la Universitatea din Petroșani, cu prilejul Zilei Europei

Home Educație ”Erasmus Open Doors” la Universitatea din Petroșani, cu prilejul Zilei Europei
”Erasmus Open Doors” la Universitatea din Petroșani, cu prilejul Zilei Europei

Studenți și profesori ai Universității din Petroșani au marcat anul acesta Ziua Europei, în cadrul unui eveniment menit să demonstreze, o dată în plus, că prestigioasa școală de învățământ superior din Valea Jiului este, la rândul ei, parte a unui proiect educațional european. Cu acest prilej, Aula Magna a Universității din Petroșani a găzduit un eveniment dedicat atât Zilei Europei, cât și aniversării a 35 de ani de la deschiderea programului Erasmus al Uniunii Europene și aniversării a 25 de ani de când acest program este disponibil și studenților și cadrelor universitare din România.

Tot de atunci, Universitatea din Petroșani este la rândul său partener Erasmus în mediul academic european, schimburile de studenți și sesiunile de formare profesională a cadrelor universitare fiind o constantă a activității academice. De altfel, după cum preciza și rectorul Universității, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, Programul Erasmus+ este unul din punctele forte pe care le are această universitate în oferta educațională prezentată an de an studenților săi. ”Evoluția proiectelor de mobilitate Erasmus+ de la Universitatea din Petroșani este dublată acum și de statutul nostru de universitate europeană, pe care l-am dobândit în urmă cu câțiva ani odată cu aderarea noastră la Consorțiul academic european EURECA-PRO, unde suntem parteneri ai unor prestigioase universități din spațiul european, precum Universitatea Tehnică ”Bergacademie” din Freiburg-Germania, Universitatea Montană din Leoben – Belgia, Universitatea Tehnică din Creta-Grecia, Universitatea din Leon-Spania, Politehnica din Slaska – Polonia, Universitatea din Mittveida – Austria și, mai nou, Universitatea di Hasselt – Belgia. Dar, prezența studenților noștri în programele Erasmus nu se rezumă doar la aceste universități, deoarece noi avem parteneriate cu foarte multe alte instituții de învățământ superior din toate țările Uniunii Europene. Sigur că suntem mândri că avem acest statut de universitate europeană cu drepturi depline în cadrul EURECA PRO, suntem mândri că împărtășim valorile europene, că astăzi sărbătorim împruenă pacea, libertatea, solidaritatea, iar studenții sunt ambasadorii noștri”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

Interesul de care se bucură Programele Erasmus+ în mediul academic din Valea Jiului este reliefat inclusiv de faptul că, în structura de organizare a Universității din Petroșani, există chiar un Birou Erasmus+, dedicat promovării și coordonării programelor de acest fel, selecției candidaților din rândul studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor didactice din cadrul acestei universități. Biroul Erasmus+ de la Universitatea din Petroșani este condus de lector univ.dr. Oana Răvaș. Aceasta apreciază că, în prezent, Programul Erasmus+ oferă granturi pentru următoarele tipuri de mobilităţi: mobilităţi de studiu pentru studenţi (SMS); mobilităţi de plasament pentru studenţi (SMP); mobilităţi ale personalului didactic cu scop de predare (STA); mobilităţi ale personalului cu scop de formare (STT). ”Conform Ghidului Programului Erasmus+, elaborat de Comisia Europeană, toate tipurile de mobilități se realizează pe baza unor acorduri inter-instituționale care stabilesc condițiile de desfășurare a mobilităților individuale, acorduri semnate de către UPET (instituție ce deține o Cartă Universitară Erasmus+) şi o instituţie provenind din:
– ţări participante la programul Erasmus+ (Programme Countries): țările membre UE, din spațiul
SEE (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) şi din țările afiliate la Programul Erasmus+ (Fosta
Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia)”, a declarat lector.univ.dr. Oana Răvaș, coordonator al Biroului Erasmus de la Universitatatea din Petroșani.

Aceasta precizează că Programul Erasmus+ se bucură de un interes deosebit din partea tuturor componentelor mediului academic de la Universitatea din Petroșani, fapt confirmat inclusiv de numărul mare de participanți la evenimentul ”Erasmus Open Doors” organizat cu prilejul Zilei Europei. Toate informațiile de care au nevoie cei care doresc să aplice pentru una din mobilitățile disponibile pe acest tip de program educațional european sunt disponibile pe pagina web a Universități, la secțiunea dedicată Erasmus+.