Expoziție de prezentare și promovare a cetății dacice Sarmizegetusa Regia la Shopping City Deva

Home Reportaj Expoziție de prezentare și promovare a cetății dacice Sarmizegetusa Regia la Shopping City Deva
Expoziție de prezentare și promovare a cetății dacice Sarmizegetusa Regia la Shopping City Deva

Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara în parteneriat cu complexul comercial Shopping City Deva organizează, timp de 13 zile, în perioada 16-29 mai 2022 o expoziție de prezentare și popularizare în rândul publicului a cetății dacice de la Sarmizegetusa Regia, unul din obiectivele de turism de anvergură ale României, administrat de DGAMPT Hunedoara, instituție aflată în componența Consiliului Județean Hunedoara.

Expoziția, reunită sub titlul generic ”Samizegetusa Regia – Trecutul la timpul prezent” aduce în atenție fotografii de tip tablou reprezentative pentru civilizația dacică, replici ale brățărilor de aur descoperite în Munții Orăștiei, reproduceri ale monedei dacice koson și alte obiecte reprezentative din perioada Daciei preromane. Acestea vor fi expuse pe panouri instalate pe artera interioară principală a Centrului Comercial ”Deva Shopping City”, unde vor putea fi văzute de vizitatorii centrului comercial. De asemenea, potrivit organizatorilor, vor fi desfășurate zilnic o serie de acțiuni de informare, prin distribuirea de pliante și broșuri gratuite.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, monument de patrimoniu UNESCO, este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din Romania, aparținând, din punct de vedere valoric, grupei A de monumente istorice – monumente istorice de valoare națională sau universală. Situl cunoscut sub denumirea de Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa face parte din complexul de fortificații și așezări civile dacice din Munții Orăștiei.

Aceasta este cea mai mare așezare cunoscută pentru spațiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de cca. 4,5 km. Din suprapunerea datelor arheologice și a surselor scrise antice reiese că, începând din a doua jumătate a secolului I a. Chr., aici a fost capitala regatului dac.

Directorul DGAMPT Hunedoara, Radu Barb arată că vreme de aproape un secol și jumătate, Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic și militar al lumii dacice. ”Având în vedere importanța descoperirilor arheologice din situl Sarmizegetusa Regia documentate în cei aproape 100 de ani de cercetări sistematice din Munții Orăștiei, facilitarea accesului la acest patrimoniu valoros al publicului larg are ca obiectiv informarea, sensibilizarea și responsabilizarea publicului care vizitează situl arheologic și stimularea conștiinței civice în protejarea acestui monument unic în lume”, a declarat Radu Barb.