Cetatea Devei va fi refuncționalizată cu investiții din bani europeni

Home Stiri la zi Cetatea Devei va fi refuncționalizată cu investiții din bani europeni
Cetatea Devei va fi refuncționalizată cu investiții din bani europeni

Un proiect european în valoare de peste 18,7 milioane lei (aproximativ 3,8 milioane euro), accesat de autoritățile locale din municipiul Deva, va conduce la reabilitarea și refuncționalizarea incintei 1 a Cetății Deva.

Lucrările se desfășoară deja în ritm susținut, conform graficului și în conformitate cu proiectul finanțat din fonduri UE. Durata de execuție a acestuia este de 23 de luni, iar termenul de finalizare prevăzut în contract este 23 octombrie 2023.

Lucrările prevăzute în proiect vizează, printre altele:

  • Efectuarea de plombări și injectării la zidăria de piatră;
  • Curățirea zidăriei de piatra și rostuirea acesteia;
  • Restaurarea/refacerea elementelor de piatra fasonată;
  • Refacerea pereților din zidărie de piatră;
  • Refacerea planșeelor intermediare și a șarpantei din lemn de stejar;
  • Reabilitarea volumetrică a Turnului Porții.

Latura de Vest a Cetății Devei cuprinde Turnul de Vest, cisterna, zidurile de fortificație cu drum de strajă din piatră, precum și zona Palat princiar și cele două pivnițe de la nivelul inferior.

Latura de Sud (parțial) și Est (parțial) a Palatului cuprinde pivnița nr. 3, nr. 4 și camera de legătură dintre curtea mică și curtea mare. Pe locul fostei pivnițe de vinuri a garnizoanei se va realiza sala multifuncțională nr. 2.

De asemenea, potrivit primarului municipiului Deva, Florin Oancea, în Cetatea Devei vor fi realizați pereți cu panouri din sticlă, pe o structură din lemn stratificat, situați la 0,6 m de zidăria istorică, pentru a permite vizualizarea structurii originale. În plus, sala va fi protejată cu un acoperiș realizat tot din sticlă, sala multifuncțională va fi dotată cu instalație audio performantă și dispozitive de proiecție, iar acest spațiu va fi folosit pentru simpozioane, conferințe, sală de curs pentru lecții deschise de istorie etc.

Latura de Est cuprinde decantorul, fosta magazie de arme, zidurile de delimitare a incintei I. În magazia de arme se va realiza sala multifuncțională nr. 1, care va găzdui o expoziție de arme specifice diferitelor epoci istorice prin care a trecut monumentul. Deasupra magaziei de arme se amenajează Platforma Belvedere Est, care va fi folosită pentru manifestări culturale și găzduirea de evenimente cu specific istoric.

În zona de Nord a incintei I – zona de stânci de pe latura Nord a incintei, complet distrusă în urma exploziei, lucrările exterioare se vor realiza în Curtea Mare. În Curtea Mică și în zona de legătură dintre cele două, care au scopul asigurării unei funcțiuni culturale a Curții Mari, se pot organiza spectacole în aer liber de teatru, operă, concerte de muzică clasică.

Pe perioada desfășurării lucrărilor, turiștii pot vizita în continuare Cetatea Devei, însă administratorii acesteia avertizează că acest lucru se face în condiții specifice de șantier în lucru.