Măsuri pentru eficientizarea activității de pe Domeniul schiabil Straja, în dezbaterea publică a autorităților locale de la Lupeni

Home Administrație Măsuri pentru eficientizarea activității de pe Domeniul schiabil Straja, în dezbaterea publică a autorităților locale de la Lupeni
Măsuri pentru eficientizarea activității de pe Domeniul schiabil Straja, în dezbaterea publică a autorităților locale de la Lupeni

La finalul încă unui sezon turistic de iarnă care a consemnat prezența stațiunii turistice Straja Lupeni în topul național al destinațiilor pentru schi din România, autoritățile publice locale se pregătesc deja pentru viitorul sezon. În acest context, pe agenda Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni se află, printre alte măsuri de eficientizare a activităților din stațiunea, și un proiect de hotărâre privind oportunitatea înființării unui noul Serviciu public numit „Serviciul tehnic de administrare a Domeniului Schiabil Straja”.

În acest sens, proiectul HCL nr. 86/2022 inițiat de primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță a fost lansat în dezbatere publică, astfel încât până la data de 19.05.2022, ora 12.00, persoanele sau organizaţiile interesate pot consulta documentul pe pagina web a Primăriei municipiului Lupeni și pot face propuneri, sugestii și recomandări pe marginea acestuia. Toate observațiile se primesc la sediul Primăriei Municipiului Lupeni – Registratură, pot fi transmise prin fax la numărul 0254/ 560515 sau în format electronic la următoarea adresă de e-mail: primaria@e-lupeni.ro, până în data de 19.05.2022, ora 12.00.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță spune că de eficientizarea utilizării întregii infrastructuri care constituie Domeniul schiabil Straja depinde însăși dezvoltarea stațiunii și valorificarea potențialului acesteia, inclusiv prin atragerea de resurse financiare la bugetul local al municipiului Lupeni. Primarul Lucian Resmeriță arată că, beneficiind de pârtii de schi destinate începătorilor, avansaților dar și experților, Domeniul Schiabil Straja s-a dezvoltat continu în ultimii 30 de ani devenind unul dintre cele mai căutate domenii schiabile din țara noastră. În prezent, Domeniul Schiabil Straja, în integralitatea sa, totalizând investițiile publice și private, cuprinde instalații de producere a zăpezii artificiale, utilaje de amenajare a pârtiilor, însumând momentan 26 km de pârtie schiabilă, împărțiți în 12 pârtii care pornesc de la altitudinea minimă de 750 m până la altitudinea maximă de 1868 m, deservite de un număr de 11 instalații de transport pe cablu. ”Din păcate exploatarea directă, la capacitate maximă, a acelor instalații care aparțin domeniului public nu a fost și nu este posibilă din cauza lipsei de personal dar mai ales de personal calificat. Pe de altă parte, atragerea de specialiști nu a fost și nu este posibilă din cauza restricțiilor impuse de legislația în domeniul administrației publice fapt care are efecte negative asupra întregului Domeniu schiabil reducând posibilitatea exploatării sale eficiente și mai ales a dezvoltării acestuia”,  a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Din fericire, împreună cu echipa de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Lupeni, acesta a identificat și o soluție pentru a crește eficiența Serviciului tehnic de administrare a Domeniului Schiabil Straja. ”Pentru eficientizarea exploatării bunurilor care ne aparțin dar mai ales a potențialului turistic, după realizarea unei analize, am concluzionat că cea mai bună soluție ar fi concesionarea ca serviciu public a acestei activități cu toate componentele sale: transport pe cablu (gondolă dar și teleschiul Straja), producerea zăpezii artificiale (lac, stații de captare și pompare a apei, rețea de țevi, hidranți precum și tunurile de zăpadă), mașini de bătut zăpada și amenajat pârtii, pârtii de schi (Straja, Canal, Gondolă), rețeaua de energie electrică care deservește întreaga Stațiune turistică, municipalitatea urmând să se ocupe în continuare de gestionarea serviciilor salvamont (ca activitate conexă) precum și de gestionarea traficului rutier în Stațiune și în zonele adiacente precum și de politica de parcări”, spune primarul Lucian Resmeriță.

Acesta arată, de asemenea că, din punct de vedere legal, există baza juridică pentru concesionarea unui serviciu public pentru prestarea unei activități în acest domeniu, respectiv Ordonanţa Guvernului nr. 71/ 2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local, Legea nr. 51/ 2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 100/ 2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, Codul civil precum și Codul Administrativ. În plus, prin adoptarea unei astfel de măsuri, pe lângă faptul că bugetul local va fi degrevat de costurile de întreținere și exploatare a infrastructurii aferente Domeniului Schiabil Straja, Primăria municipiului Lupeni are asigurată și garanția încasării de venituri certe la bugetul local, prin stabilirea unui nivel minim al redevenţei anuale plătite de administratorul delegat, cuantificată la o valoare minimă de 67.900 euro. Delegarea Serviciului public tehnic de administrare a Domeniului Schiabil Straja ar urma să se facă pentru o perioadă de 5 ani.

”Ne preocupă în mod deosebit dezvoltarea stațiunii turistice Straja, pentru că de acest lucru depinde în bună parte, dezvoltarea întregii noastre localități. Deja avem acolo o infrastructură care atrage, cel puțin pe timp de iarnă, circa 5000 de turiști, în medie, în fiecare zi, dar interesul acestora pentru Straja și municipiul Lupeni este într-o continuă creștere. Avem datoria de a le oferi acestora servicii de cea mai bună calitate, așa cum ne preocupă în același timp și atragerea de investiții noi care să contribuie la integrarea întregului municipiu în arealul turistic de interes pentru cei care ne vizitează. Din fericire, avem idei, dar avem și perspectiva unor oportunități de atragere de bani europeni pentru a face astfel de investiții care, în cele din urmă, aduc plus-valoare pentru municipiul Lupeni și beneficii pentru toți cetățenii municipiului Lupeni”, a mai declarat primarul Lucian Resmeriță.