Piese de Vârf din Donația The Metropolitan Museum of Art vor fi expuse la Muzeul Textilelor de la Băița

Home Cultură Piese de Vârf din Donația The Metropolitan Museum of Art vor fi expuse la Muzeul Textilelor de la Băița
Piese de Vârf din Donația The Metropolitan Museum of Art vor fi expuse la Muzeul Textilelor de la Băița

În 2018, la un an după fondarea sa, în comuna Băița din județul Hunedoara, Muzeul Textilelor a primit un excepțional suport de la The Metropolitan Museum of Art din SUA, sub forma unei donații din partea Institutului de Costume a Muzeului Metropolitan. Donația conține 1871 de costume regionale și accesorii indigene a peste optzeci de culturi din toată lumea. Incluse în această donație sunt un număr de costume românești de cea mai bună calitate, înapoiate cu generozitate de către The Met patrimoniului românesc.

Aceste noi exponate urmează să fie introduse într-o nouă expoziție organizată de Muzeul Textilelor (MT) din Băița, care va putea fi vizionată în perioada 29 Mai—29 Octombrie, 2022, în Corpul B al Muzeului.

”Expoziția Celebrăm The Met: Piese de Vârf din Donația The Metropolitan Museum of Art către Muzeul Textilelor, onorează această minunată instituție cu ocazia aniversării a 150 de ani a Muzeului Metropolitan, care a avut loc în 2020.  Înalta calitate și varietatea obiectelor incluse în această expoziție este o mărturie a lungii tradiții a Muzeului Metropolitan de a colecționa cu cea mai mare atenție pentru identitatea culturală și valoarea artistică a obiectului. Expoziția stabilește un dialog cultural, expunând obiecte care arată interconecția dintre materialele, tehnicile, și tipologiile costumului în cadrul grupelor de populație din teritorii învecinate, în timp ce altele evidențiază diferențele majore dintre culturile localizate în arii geo-climaterice opuse”, spune Florica Zaharia, conservator Emerit la The Metropolitan Museum of Art, director și Co-proprietar al Muzeului Textilelor din județul Hunedoara. 

Vernisajul expoziției ”Celebrăm The Met: Piese de Vârf din Donația The Metropolitan Museum of Art către Muzeul Textilelor”, va avea loc duminică, 29 Mai, 2022, de la ora 17:00.