Sărbătoare în politica din România: PNL împlinește 147 de ani !

Home Politică Sărbătoare în politica din România: PNL împlinește 147 de ani !
Sărbătoare în politica din România: PNL împlinește 147 de ani !

Cea mai veche formațiune politică din România, Partidul Național Liberal (PNL) împlinește astăzi, 24 mai 2022, 147 de ani de existență. Întemeietori ai acestuia sunt oameni politici de certă valoare precum Ion Brătianu, Mihail Kogălniceanu și liberalii radicali animați de elanul revoluționar al lui 1848 și al Unirii Principatelor, temperat ulterior de realitatea guvernării. Deciziile politice ale acestora au consemnat momente decisive ale Istoriei naționale a Românilor, precum proclamarea Independenței ( în 1877), proclamarea statului român ca Regat (în 1881), făurirea Marii Unire (în 1918).

Artizani ai modernizării României, liberali precum Dimitrie Studza, Eugeniu Carada, Vasile Lascăr și Spiru Haret, Ionel și Vintilă Brătianu sau I.G. Duca sunt constructori și reformatori ai țării. De numele și deciziile politice ale acestora se leagă, spre exemplu, întemeierea BNR, a Academiei, a băncilor populare, a Bursei de valori, așezarea justiției, administrației publice și educației pe baze moderne, crearea industriei naționale și a capitalului românesc.

Pentru PNL, România modernă înseamnă România Europeană. De la începuturile sale și mai ales în ultimii 30 de ani, PNL a ales Europa, a mers mereu spre Europa și a susținut cu succes aderarea noastră la UE și la NATO. Astăzi România este parte din comunitatea euro-atlantică și pentru că PNL a militat și a acționat mereu către acest obiectiv. Potrivit liderului PNL, Nicolae Ciucă – Primul Ministru al României, PNL va rămâne un apărător și un garant al valorilor fundamentale care au dus România în Europa: libertate și democrație, o economie liberă, creștere prin investiții, o justiție independentă, presă liberă. Acesta spune că proiectul PNL pentru următorul deceniu, la aproape un secol și jumătate de existență a acestei formațiuni politice este: „A doua modernizare a României” – care înseamnă ridicarea țării, a comunităților, a infrastructurii, a economiei, a școlii și educației românești (România Educată).

La mulți ani, PNL! La mulți ani, liberali!