„Outsider Art”, o inedită expoziție rezultat al terapiei prin artă, la MCDR Deva

Home Cultură „Outsider Art”, o inedită expoziție rezultat al terapiei prin artă, la MCDR Deva
„Outsider Art”, o inedită expoziție rezultat al terapiei prin artă, la MCDR Deva

„Lumea mea, puţin altfel decât lumea ta”, este motto-ul inspirat al expoziției „Outsider Art”, ce urmează să fie vernisată joi, 26 mai 2022, ora 13:00 la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, în Sala Şemineului a Palatului Magna Curia din Deva, Bulevardul 1 Decembrie, nr. 39.

Desfășurată sub patronajul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale și al Ministerului Culturii, și în parteneriat cu Centrul de Cultură «Arcuş» și Casa «Iris» din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara, expoziția cuprinde lucrări realizate de persoane cu dizabilităţi.

„Casa «Iris» este Centrul de zi al Fundației Creștine Diákonia din Sfântu Gheorghe ce asigură asistenţă și susţinere pentru persoane aflate în dificultate. Sub conducerea preotului reformat Péter Makkai, aici au fost inițiate numeroase proiecte sociale care urmăresc incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, fiindu-le oferită șansa de a socializa, de a desfășura o serie de activități și de a se exprima prin artă. Pentru a descoperi și promova talente din rândul persoanelor cu dizabilități, în anul 2010, Fundația Diákonia a fondat Premiul Outsider Art al Casei Iris, acordat în fiecare an, fiind expuse cu această ocazie toate materialele înscrise în concurs. Lucrările din expoziția de față sunt rezultatul concursului din anul 2021, cu tema «Nu înțeleg această lume», care a avut loc la Biblioteca Națională a României, și care a reunit 70 de participanți. Organizarea concursului, acordarea premiului și expunerea lucrărilor au scopul de a prezenta publicului larg lucrări ale persoanelor cu dizabilități, care creează și se exprimă cu ajutorul artelor, precum și de a semnala beneficiile acestor activități”, explică dr. Georgeta Deju, șef serviciu în cadrul MCDR Deva.

La rândul său, muzeograful dr. Diana Loredana Pantea spune că  este bine cunoscut faptul că, de-a lungul timpului, terapia prin artă a avut o contribuţie majoră la tratarea şi la ameliorarea multor probleme de sănătate. ”Oferind sprijin şi ajutor de specialitate integrat pentru problemele psihice, sau pentru persoanele cu dizabilităţi sau cu nevoi speciale de îngrijire paliativă, instituţiile care au adoptat terapia prin artă, au ajutat la integrarea bolnavilor în societate, printr-o mai bună relaţionare a acestora cu prietenii, cu familia şi cu membrii din colectivul medical al clinicilor”, a declarat dr. Diana Loredana Pantea.

Expoziția «Outsider Art» propune o selecţie de lucrări de desen şi pictură în tempera, acuarelă, acrilic, colaj pe hârtie şi obiecte decorative din lemn, care etalează diverse abordări pentru tematica propusă, regăsind peisaje, naturi statice şi compoziţii figurative, realizate în funcţie de inspiraţia şi de îndemânarea fiecărui participant.

Muzeograful dr. Diana Loredana Pantea spune că pe simezele muzeului sunt expuse lucrări create de către participanţii concursului, dezvăluind încercările individuale cu visele, dorinţele, frământările și căutările specifice vârstei lor, spre a îngloba în culoare expresivitatea şi amprenta personală a fiecăruia. Planşele prezintă moduri diferite de utilizare a materialelor şi a tehnicilor de lucru. Se observă modalităţi distincte de configurare cromatică şi compozițională, iar, în încercarea de a se descoperi pe sine, fiecare participant a folosit variate motive tematice, contraste cromatice diferite şi o diversitate de expresii plastice pentru semnificaţiile şi simbolurile dorite a fi reprezentative pentru creaţiile lor. ”Planşele surprind tehnici de zgrafiere, ştanţare şi amprentare a suprafeţei de lucru, dar se remarcă şi prin tuşe decorative sau picturale de culoare, cât şi prin modalităţi de reprezentare expresionistă, realistă sau modernă, prin stilizarea formelor. Abordările peisagistice prezintă o evoluţie plastică prin execuţia cromatică, dezvăluind de cele mai multe ori «testul copacului», spre devoalarea stărilor şi a trăirilor cu semanţe melancolice. În tonuri de verde smarald şi veronesse este surprinsă frumuseţea şi bogăţia naturii, cu străluciri vioaie, în nuanţe calde de galben, de oranj, de roşu fiind proiectate în lucrări, note de afecţiune şi speranţă. În funcţie de imaginaţia fiecăruia şi de materialele folosite, cu iubire pentru culoare, frumuseţe şi viaţă, au fost concepute compoziţii decorative sau cu personaje, naturi statice cu flori şi portrete expresive spre a ne invita să păşim într-un univers precedat de fantasticul creației” , a mai explicat dr. Diana Loredana Pantea, muzeograf.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 26 mai – 12 iunie 2022.