Interes major pentru achiziționarea Termocentralei Mintia

Home Economie Interes major pentru achiziționarea Termocentralei Mintia
Interes major pentru achiziționarea Termocentralei Mintia

Un număr de 11 companii din patru ţări şi-au manifestat deja interesul pentru cumpărarea Termocentralei Mintia, obiectiv al Complexului Energetic Hunedoara care a fost scos la vânzare, prin licitație publică, de către lichidatorul judiciar al companiei energetice din județul Hunedoara.

Potrivit administratorului judiciar al CEH, Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvenţă SPRL, firma abilitată să realizeze procesul de vânzare al Termocentralei Mintia, deja există un interes major al unor investitori din mai multe țări pentru achiziționarea acestui obiectiv. ”Noi avem potenţiali cumpărători, cu care am semnat acorduri de confidenţialitate. Sunt vreo 11 companii româneşti şi din străinătate (din Coreea, Iordania, Canada, n.red.). Evident că-i așteptăm cu interes să participe la licitaţia pe care o organizăm în luna iulie, dar în același timp, așteptăm și alte oferte de la alte companii interesate”, a declarat, pentru Agerpres, Emil Gros.

Expert Insolvență SPRL, în calitate de administrator judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA, anunță vânzarea în bloc prin licitație publică a Termocentralei Mintia. Prețul total de pornire al licitației care va avea loc în data de 15.07.2022 la sediul SCEH SA din Petroșani, este de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA.

În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitația se va relua în data de 29.07.2022, apoi în 12.08.2022 și ulterior în 26.08.2022, în aceleași condiții de preț și locație.

Documentația de înscriere la licitaţie va trebui depusă electronic pe adresa de e-mail office@expertinsolventa.ro sau la sediul administratorului judiciar, cu opis semnat, cu cel puţin 72 ore (3 zile lucrătoare) înainte de data/ora licitaţiei.

Condițiile de valorificare a acestui activ au fost aprobate de adunarea creditorilor SCEH SA în cadrul ședinței convocată de administratorul judiciar la data de 20 mai 2022.

Raportat la importanţa domeniului energetic şi impactul pe care o astfel de investiţie îl va avea pentru întreaga comunitate din zonă şi pentru Sistemul Energetic Naţional, acționarul, Ministerul Energiei, a impus anumite condiții cumpărătorului, precum realizarea unei noi capacități energetice de 800Mwh în bandă pe gaz metan și energie regenerabilă până la finele anului 2026. Pentru respectarea condițiilor impuse, caietul de sarcini prevede o serie de sancțiuni, până la desființarea vânzării și plata de daune-interese. ”Noi am prevăzut, la cererea Ministerului Energiei, ca obligaţie din partea investitorului, de a pune în loc, de a construi o nouă centrală energetică pe gaz metan şi energie regenerabilă. Asta este deosebirea, că nu este ca într-un faliment sau într-o vânzare obişnuită în insolvenţă – unde se caută un cumpărător, aici intenţia noastră şi a statului este de găsi un investitor”, a precizat administratorul judiciar Emil Gros.

Prin implementarea acestei măsuri vor putea fi puse în aplicare demersurile necesare astfel încât să se stopeze poluarea cu dioxizi de sulf, oxizi de azot și pulberi și Termocentrala Mintia să se adapteze la noile standarde europene prin care se urmărește trecerea de la producția de energie electrică pe bază de cărbune la cea din surse regenerabile.

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri (3.297.807 mp) și construcții, precum și bunurile mobile și echipamentele aferente.