Universitatea din Petroșani devine parte din Academia Alianței Europene pentru Baterii

Home Economie Universitatea din Petroșani devine parte din Academia Alianței Europene pentru Baterii
Universitatea din Petroșani devine parte din Academia Alianței Europene pentru Baterii

Guvernul României, prin Ministerul Economiei și Ministerul Educației, și EIT InnoEnergy, motorul inovației pentru energie sustenabilă susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), instituție a Uniunii Europene au semnat la București un Memorandum de Înțelegere prin care vor colabora pentru realizarea și implementarea unei strategii naționale pentru baterii, aliniată la nevoile și oportunitățile lanțului valoric european, care va activa ecosistemul românesc de baterii, promovând o dezvoltare accelerata a acestuia.

„Guvernul României este orientat spre dezvoltare, inclusiv în proiecte legate de economia circulară care pot atrage investiții și genera noi locuri de munca. Obiectivul nostru este să atragem investiții de cel puțin două miliarde de euro în sectorul bateriilor în următorii cinci ani, iar semnarea acordului cu EIT InnoEnergy este un pas în aceasta direcție. Dorim să pregătim forța de munca în sectorul bateriilor pentru a atrage mai ușor investiții. Expertiza de care vom beneficia și intrarea în Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) sunt importante oportunități și pentru universități precum cele din Petroșani, Pitești, Craiova sau Galați, care pot folosi un curriculum european de pregătire”, a declarat, cu acest prilej, premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) – un program de referință conceput pentru a perfecționa forța de muncă din întregul lanț valoric european al bateriilor – va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziție justă, (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați). În plus, se vor forma parteneriate cu mai multe universități din România pentru a introduce noi programe de licență și masterat pentru studenți. Printre instituțiile de învățământ superior vizate de acest program inovator se numără și Universitatea din Petroșani.

Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin apreciază că acest lucru deschide noi oportunități pentru învățământul superior tehnic, pe care instituția pe care o conduce este pregătită să le abordeze cu toată responsabilitatea. ”Pentru a depăși deficitul de competențe existente în acest domeniu, Memorandumul de Înțelegere conturează angajamentul de a crea o nouă rețea de formare și educație care va perfecționa sau recalifica aproximativ 20.000 de persoane în acest domeniu, în următorii patru ani. Evident că pentru universitatea noastră aceasta este o oportunitate pe care o vom valorifica, cu atât mai mult cu cât avem șansa de a aplica inclusiv pe finanțări din Programul pentru Tranziție Justă pentru noi laboratoare și dotări specifice specializărilor necesare pentru această nouă profesie, iar cadrele didactice din cadrul universității noastre au deja competențe și o bună expertiză în acest domeniu”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

Diego Pavía, CEO EIT InnoEnergy este de părere că până în 2025, proiectele legate de baterii vor crea între trei și patru milioane de locuri de muncă directe și indirecte, ceea ce înseamnă că aproximativ 800.000 de lucrători din Europa vor fi recalificați și perfecționați cu expertiză specifică bateriilor. ”Este nevoie de un efort considerabil și sunt încântat de faptul că Academia EBA a reușit să răspundă cu succes nevoilor de formare în țări precum Franța, Spania, Ungaria, iar acum și România. Pentru a crea o lume mai sustenabilă, îmbunătățind în același timp securitatea energetică europeană, trebuie să construim capacitățile, competențele și investițiile în inovare care să ne permită să realizăm acest lucru”, a declarat Diego Pavía, CEO EIT InnoEnergy.

EIT InnoEnergy își desfășoară activitatea în centrul tranziției energetice și este principalul motor de inovare în domeniul energiei sustenabile din Uniunea Europeana, aducând tehnologia și competențele necesare pentru a accelera Pactul Ecologic European și obiectivele de decarbonare ale Europei. Recunoscut la nivel mondial ca fiind cel mai activ investitor în domeniul energiei sustenabile și unul dintre cei mai mari investitori în domeniul tehnologiilor climatice și al energiei regenerabile în 2020, EIT InnoEnergy sprijină inovațiile într-o varietate de domenii. Printre acestea se numără stocarea energiei, transportul și mobilitatea, energia regenerabilă și clădirile și orașele durabile. Ecosistemul său de încredere este format din peste 500 de parteneri. EIT InnoEnergy este motorul a trei inițiative europene strategice, respectiv Alianța Europeană pentru Baterii (EBA), Centrul European de Accelerare a Hidrogenului Verde (EGHAC) și Inițiativa Solară Europeană (ESI).