Cartea cu amintiri a absolvenților din ”Clasa Zâmbăreților”

Home Educație Cartea cu amintiri a absolvenților din ”Clasa Zâmbăreților”
Cartea cu amintiri a absolvenților din ”Clasa Zâmbăreților”

La finalul celor cinci ani din primul lor ciclu educațional, elevii clasei a IV-a A (sau mai exact generația 2017-2022) de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani au marcat momentul absolvirii școlii primare printr-o ispravă de zile mari.

Pe cât de entuziaști, pe atât de talentați, aceștia și-au adunat cele mai frumoase amintiri din primii ani de școală nu într-un simplu album fotografic (așa cum, în general se obișnuiește), ci nici mai mult, nici mai puțin, decât într-o carte. Editată sub egida Casei de Editură Exclusiv, cartea ”Cum am petrecut cinci ani în Clasa zâmbăreților” a ieșit, în aceste zile, de sub tipar (unul realizat în condiții de excepție de profesioniștii Tipografiei Prod Com Tg. Jiu) și a fost lansată oficial în cadrul serbării de sfârșit de an a acestei clase, într-un inedit și elegant eveniment găzduit la Sala ARTElier a Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani.

Ideea unei astfel de amintiri a primilor ani de școală i-a aparținut învățătoarei Lăcrămioara Iuliana Avrămuțiu Bulz și a fost imediat îmbrățișată de elevii săi care și-au așternut pe hârtie, fiecare în parte, una din amintirile memorabile petrecute în cei 5 ani de școală primară. În plus, aceștia au avut de completat și un minuțios chestionar, care aduce aminte de celebrul ”Oracol” al tinerilor din generațiile de dinainte de 1989, un chestionar despre mulțumiri și nemulțumiri, despre prietenii cei mai buni din acești ani de școală, dar și gândurile lor despre propriul viitor. Toate acestea au fost romanțate, cu sprijinul prof.drd. Ionela Diaconu Ablai – scriitor iar ceea ce a rezultat, împreună cu un set de fotografii de la începutul clasei pregătitoare, respectiv de la finalul clasei a IV-a au constituit subiectul acestui inedit volum de carte.

”Într-un context diferit față de cel normal, generat de experimentarea unei noi forme de învățământ pe care ni l-a impus pandemia, s-a format această generație de elevi diferită și specială prin însăși unicitatea ei și, prin urmare, Clasa zâmbăreților mei merita, în prag de absolvire a învățământului primar, mai mult decât un simplu album foto. Ei au devenit, astfel, autorii unei povești deosebite în viața mea. Isteții mei scriitori, ambițioși, serioși, poznași și glumeți, cu mânuțele lor semnează în aceste pagini ale primei lor cărți-mărturie lăsată mie, părinților, bunicilor și tuturor celor dragi, dar și pentru ei înșiși”, spune prof. înv. primar Lăcrămioara Iuliana Avrămuțiu Bulz.

De altfel, toate aceste calități au fost reliefate încă o dată, în deplinătatea lor, la serbarea de sfârșit de an școlar, una atipică, inedită și absolut încântătoare în care simbolul în sine al școlii – CARTEA – și ”cei mai iubiți dintre pământeni – ÎNVĂȚĂTOAREA și PĂRINȚII – s-au bucurat de o atenție cu totul și cu totul specială din partea micilor absolvenți.

Cuvinte frumoase despre acest eveniment au avut, desigur toți participanții, iar printre emoții și chiar lacrimi, cuvinte potrivite au rostit prof. înv. primar Lăcrămioara Iuliana Avrămuțiu Bulz, prof.dr. Ionela Diaconu Ablai, prof. înv. primar Mariana David (directorul adjunct al Colegiului Național ”Mihai Eminescu”) și subsemnatul, cu mulțumirea că un curajos proiect editorial s-a finalizat cu un remarcabil succes. Așa cum tot în chip fericit se încheie și prima etapă din viața școală a Clasei Zâmbăreților. Spre cinstea lor, cu felicitări și succes mai departe !