O nouă promoție a Facultății de Asistență Medicală Generală din Deva a sărbătorit absolvirea studiilor universitare

Home Educație O nouă promoție a Facultății de Asistență Medicală Generală din Deva a sărbătorit absolvirea studiilor universitare
O nouă promoție a Facultății de Asistență Medicală Generală din Deva a sărbătorit absolvirea studiilor universitare

Promoția 2022 a Facultății de Asistență Medicală Generală din Deva, extensie a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, a sărbătorit miercuri, 8 iunie 2022, absolvirea celor 4 ani de studii teoretice și practice.

Evenimentul a avut loc la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, unde cei 63 de absolvenți ai promoției 2022 au fost felicitați de invitați de seamă, în rândul cărora s-au aflat Laurențiu Nistor – președintele Consiliului județean Hunedoara, Călin Petru Marian – prefectul județului Hunedoara, Adrian Nicolae David – președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prof. Maria Ștefănie – inspector școlar general al ISJ Hunedoara, Ovidiu Moș – viceprimar al municipiului Deva, prof. univ. dr. Dorel Săndesc – prorector al UMF Timișoara, prof. univ. dr. Bogdan Timar – decan al Facultății de Medicină, conf. univ. dr. Stela Iurciuc – prodecan, coordonatorul secției de la Deva, prof. asociat. dr. Ioan Demeter, medici hunedoreni – profesori asociați, reprezentanți ai instituțiilor publice din județul Hunedoara și membri ai familiilor studenților.

Prorectorul UMF Timișoara, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, hunedorean la origini, a subliniat excelenta colaborare pe care o are cu administrația județeană. „Nimic nu e mai frumos decât întoarcerea acasă, întoarcerea la rădăcinile tale. Nu este vorba despre o întoarcerea fizică, e un proces complex care, în forma ideală, este a te întoarce cu talanții pe care i-ai primit înmulțiți cât se poate. Mereu mi-am dorit sa fac ceva pentru locurile în care am crescut. Șansa de a face această profesie m-a ajutat să mențin o legătură vie cu locurile din care am plecat. Nicăieri nu am găsit atâta deschidere cum am găsit aici la autoritățile județene. Faptul că vom avea un sediu, este un lucru extrem de important pentru dezvoltarea acestei structuri”, a declarat medicul Dorel Săndesc.

Coordonatorul secției de la Deva, prof. asociat. dr. Ioan Demeter, a prezentat pe scurt istoricul structurii care sărbătorește a doua promoție de absolvenți, subliniind sprijinul consistent oferit din 2016 până în prezent de către Consiliul Județean Hunedoara. De altfel, președintele Laurențiu Nistor, a dat asigurări că demersurile pentru amenajarea unui sediu necesar desfășurării cursurilor universitare ale acestei structuri sunt în linie dreaptă. „Încă de la începutul acestui proiect mi-am manifestat susținerea totală ținând cont de trei motive. Primul este legat de faptul că știu foarte bine că prietenul meu, medicul Dorel Săndesc, poate și are ambiția de a construi proiecte durabile, mai ales dacă este susținut de o echipă de profesioniști. Apoi, personalul medical cu studii superioare reprezintă un indicator de calitate pentru spitalele din județ, iar medicul Ioan Demeter, de asemenea prietenul meu, cunoaște acest aspect foarte bine. Al treilea motiv este convingerea mea că pregătirea continuă a celor care lucrează în sistemul public de sănătate este o necesitate, iar Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” este o garanție a profesionalismului. Reiterez angajamentul Consiliului Județean Hunedoara de a pune la dispoziție clădirea secției de Pediatrie care va fi transformată în sediu al facultății dumneavoastră. Imediat ce secția de Pediatrie va fi relocată în spațiul nou amenajat, vom începe demersurile pentru a putea găzdui cursurile universitare”, a declarat președintele CJH, Laurențiu Nistor.

„Aveți o meserie nobilă, dar în același timp plină de responsabilități. Oamenii se bazează pe sfaturile și pe grija voastră față de sănătatea lor. Sunt convins că sunteți profesioniști, că veți onora corpul medical devean și hunedorean din care faceți parte și, mai ales, că vă veți pune toată priceperea și dedicarea în slujba sănătății celor care au nevoie de voi. Fiți asistenții medicali pe care voi i-ați dori dacă ați fi pacienți!” le-a spus tinerilor absolvenți și prefectul Călin Petru Marian.

Secția de la Deva a fost înființată în perioada 2016-2017, iar cele două promoții de asistenți medicali generaliști numără peste 120 de absolvenți.