Peste 2700 de absolvenți ai clasei a VIII-a din județul Hunedoara susține testele de Evaluare Națională

Peste 2700 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține Evaluarea Națională, sesiunea 14-17 iunie 2022. În județul Hunedoara, la Evaluarea Națională din sesiunea 14 – 17 iunie 2022 s-au înscris 2734 de absolvenți ai clasei a VIII-a din județul nostru, 82,62% provenind din mediul urban, iar 17,38% din mediul rural, conform situației centralizate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.

Examenul a început marți, 14 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 16 iunie, se desfășoară proba scrisă la Matematică. 75 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține vineri, 25 iunie, proba la Limba și literatura maternă (43 de absolvenți vor susține proba la Limba germană maternă, iar 32 de absolvenți susțin proba la Limba maghiară maternă).

Accesul candidaților în sălile de examen se realizează pe baza actului de identitate în intervalul orar 8.00 – 8.30. Probele scrise încep la ora 9:00 în 16 centre de examen din județ și vor fi monitorizate audio-video.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat completarea datelor personale ale elevilor.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Primele rezultate vor fi comunicate joi, 23 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie.

Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0372913128 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 14 – 16 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 17 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.