Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, în vizită în județul Hunedoara

Home Economie Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, în vizită în județul Hunedoara
Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, în vizită în județul Hunedoara

Ministrul Constantin-Daniel Cadariu, însoțit de secretarul de stat, Lucian Rus, s-a întâlnit vineri, 17 iunie 2022, la Deva, cu autoritățile locale și județene și cu reprezentanți ai mediului de afaceri hunedorean.

La întâlnirea oficialilor guvernamentali care a avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara au mai participat prefectul județului Hunedoara – Călin-Petru Marian, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara – Alin Țambă, reprezentanți ai autorităților locale și cu cei ai mediului antreprenorial hunedorean din domeniul serviciilor în turism.

La discuțiile, inițiate și organizate de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, prefectul Călin Petru Marian a prezentat, pe scurt, situația actuală hunedoreană din acest domeniu, iar ministrul Constantin Daniel Cadariu i-a informat pe cei prezenți despre activitatea ministerului pe care îl conduce.

Atât primarii cât și managerii firmelor cu activitate în turism au ridicat unele probleme legate de legislație, ale căror rezolvare ar putea duce la dezvoltarea acestui mediu de afaceri.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului a răspuns tuturor întrebărilor venite din partea operatorilor economici din turism și ale celor lansate de reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, au fost prezentate noutățile legislative în acest domeniu, dar și viitoarea agendă a ministerului pentru a rezolva problemele ridicate de principalii jucători și factori de decizie din mediul antreprenorial.

Lucian Stanciu, președinte OPTD Hunedoara și vicepreședinte al FPTR a salitat faptul că ministrul Constantin Daniel Cadariu a introdus 19 din cele 22 de propuneri ale Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) în programul de guvernare al actualului Cabinet. Acesta a arătat de asemenea că mai sunt unele probleme pe care trebuie să beneficieze de atenția acestui minister, cum ar fi, spre exemplu:

  • măsura 20% din cifra de afaceri pentru firmele din turism afectate de Covid;
  • scoaterea de la veniturile salariale a cheltuielilor cu cazarea și masa personalului angajat din alte localități;
  • fiscalizarea și impozitarea bacșișului;
  • prima de incomming pentru agențiile specializate pe acest tip de turism;
  • digitalizarea dosarului de clasificare pentru operatorii din turism;

În același timp, Lucian Stanciu i-a reproșat ministrului Antreprenoriatului și Turismului faptul că, în ședința de guvern din 16 iunie 2022 trebuie să fie adoptată OUG pentru modificarea și completarea OUG nr. 58/1998 care reglmentează activitatea în turism, cu modificările ulterioare, precum OUG 15/2017 sau Legea 25/2018 care reglementează funcționarea OMD, acest lucru nu s-a mai întâmplat. ”Proiectul de OUG avea toate avizele ministeriale plus cele de la Comisia de Dialog Social și Comitetul Economic Sectorial. Dumneavoastră personal și ministerul pe care îl conduceți ați parcurs cu sfințenie toți pașii necesari conform legii dialogului social și celorlalte reglementări pentru aprobarea acestei OUG. Nu ne putem explica cum o OUG cu absolut toate avizele favorabile a fost amânată?” a arătat Lucian Stanciu, președintele Organizației Patronale din Turism Deva-Hunedoara (OPTDHD)

Găsiți imagini de la întâlnirea oficială a Ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, cu “principalii jucatori si factori de decizie din turism” redate integral în linkul următor: https://fb.watch/dIbRXGDtqW/