”Nedeia Sânzienelor” a însuflețit Ținutul Momârlanilor, la Straja Lupeni

Home Stiri la zi ”Nedeia Sânzienelor” a însuflețit Ținutul Momârlanilor, la Straja Lupeni
”Nedeia Sânzienelor” a însuflețit Ținutul Momârlanilor, la Straja Lupeni

Cei care au avut inspirația de a urca anul acesta la ”Nedeia Sânzienelor” din Straja s-au putut bucura de o sărbătoare fără egal, pe o vreme dumnezeiască, într-o atmosferă absolut specială creată de tripla semnificație a zilei de 24 Iunie: cea a credinței (nașterea Sfântului Ioan Botezătorul), cea a portului popular românesc (Ziua Universală a Iei) și cea a tradițiilor moștenite (nedeia propriu zisă).

Sute de oameni adunați din toate cele 4 zări ale Văii Jiului, dar și turiști aflați în zonă, s-au întâlnit joi, 24 iunie, în frumoasa stațiune Straja din municipiul Lupeni, pentru a sărbători împreună nu doar Ziua Universală a Iei populare românești, ci și una dintre cele mai frumoase tradiții din Ținutul Momârlanilor: ”Nedeia de Sânziene”. Eveniment adânc înrădăcinat în timp, atestat documentar încă de acum mai bine de o jumătate de mileniu, dar în mod cert descinzând încă din vremurile străvechilor daci, serbarea câmpenească a ”Nedeii Sânzienelor” a fost reluată la Straja în urmă cu mai bine de două decenii de Emil Părău, recunoscut drept unul dintre promotorii turismului în această frumoasă zonă a țării, dar și energic și pasionat păstrător al tradițiilor autentice ale băștinașilor din frumoasa Țară a Momârlanilor. Demersului său i-au subscris, deja de ani buni, reprezentanții Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni, dar și alți lideri ai comunității lupenene.

În rândul acestora s-a aflat și senatorul Cristian Resmeriță, fratele primarului municipiului Lupeni, încântat de amploarea pe care a luat-o acest eveniment în Straja.Este un moment de sărbătoare și eu am văzut aici oameni fericiți și care se bucură de tot ce văd și de ceea ce trăiesc. Îi felicit pe cei care au organizat, dar cred că merită să fie felicitați toți cei care au fost prezenți în Straja, la această nedeie, pentru că ei sunt aceia care, de fapt, nu lasă tradițiile să se piardă. Așa au fost născuți, crescuți… așa sunt momârlanii de la noi. Eu cred că avem nevoie de astfel de evenimente, cred că trebuie să punem accent pe tradiții, pentru că respectându-ne trecutul, avem un viitor”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Mulți dintre participanți au venit la ”Nedeia de Sânziene” asemenea străbunilor lor, purtând cu mândrie straiele de sărbătoare ale minunatului port popular momârlănesc. Pentru costumele lor tradiționale unice dar și pentru nelipsita lor prezență la acest eveniment de mai bine de două decenii, venerabilii momârlani Gheorghe Ciurea și Petru Cioarcă (cei mai în vârstă dintre participanții nedeii din acest an de la Straja, în vârstă de 80 și 90 de ani) au fost premiați de organizatori. 

De premii considerabile au avut parte și cei 20 de ”Feți Frumoși” care s-au întrecut, după datină, în concursul de călărie, galopând în sus și-n jos călare pe roibi frumoși, asemeni strămoșilor, spre admirația tuturor. Ca la orice concurs, după reguli bine stabilite, a fost întocmită și o ierarhie, pe podiumul căreia s-au situat: Paul Solomon (Locul I), Gheorghe Dăduț (Locul II), Florin Stanciu (Locul III), urmați fiind de ceilalți flăcăi participanți la acest concurs, respectiv: Andrei Ferenczi, Constantin Niciu, Andrei Pavel, Nicușor Apostol, Ioan Barbu, Alin Udroiu, Gheorghe Alexandru, Daniel Gal, Sebastian Miron, Leonard Sain, Daniel Ferenczi și Neluțu Covaci. În plus, viceprimarul municipiului Lupeni, Iacob Mesaroș a avut misiunea ca, în numele administrației locale, să înmâneze alte trei diplome de excelență pentru promovarea tradițiilor populare, premii care au revenit lui Cristian Resmeriță, Emil Părău și Tiberiu Vințan. 

Pentru cei care au vrut să sărbătorească anul acesta ”Nedeia Sînzienelor” la Straja, organizatorii au pregătit și un program folcloric de ținută, cu muzică de cea mai bună calitate, care i-a scos la joc pe mulți dintre participanți, încântați de vocea tinerilor artiști ai Ansamblului folcloric ”Junii Petrileni” (condus de maestrul coregraf Constantin Cigmăian): Răzvan Ionașc, Ianis Bolosin, Biro Gergely, Roberta Maxer și Miruna Cigmăian, precum și de recitalul excepțional susținut de rapsozii Ovidiu Olari, Nicu Novac, Adina Hada și Miruna Medrea, Ion Drăgan, Florin Mureșan și Denisa Mureșan, cu toții acompaniați de admirabila Orchestră de Muzică Populară ”Ardeleana”.

”Așa păstrăm noi tradițiile din moși strămoși. Mai întâi, de dimineață, toată lumea a fost prezentă la slujba de la Schitul Straja, prilejuită de sărbătoarea creștină a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul., Apoi ne-am bucurat de tradiționalul concurs de cai după care ne-am prins în joc și voie bună, zi de vară până-n seară. Nedeia de Sânziene a devenit ea însăși, prin reînvierea tradițiilor seculare ale zonei și prin evenimentele specifice pe care ne străduim să le organizăm cu acest prilej în Straja, un punct de reper pentru oamenii din comunitatea noastră și un punct de atracție pentru turiștii care vin, din ce în ce mai bine, să ne viziteze nu doar iarna, la schi, ci și vara, la astfel de momente foarte frumoase care constituie cu adevărat o carte de vizită a stațiunii și a oamenilor din Valea Jiului”, a concluzionat acest frumos eveniment, Emil Părău, omul care a reușit să reînnoade și această tradiție seculară în acest loc de poveste.