Întâlnire cu dacii și romanii, în weekend, la Festivalul antic ”Aqua Sacra Germisara”

Home Cultură Întâlnire cu dacii și romanii, în weekend, la Festivalul antic ”Aqua Sacra Germisara”
Întâlnire cu dacii și romanii, în weekend, la Festivalul antic ”Aqua Sacra Germisara”

Orașul stațiune turistică Geoagiu găzduiește la finalul acestei săptămâni, în zilele de 2 și 3 iulie 2022, o serie de manifestări cultural-istorice și artistice, reunite sub genericul ”Festivalul antic Aqua Sacra Germisara”.

Cu acest prilej, vor fi organizate ateliere interactive de gastronomie dacică și romană, monetărie, țesătorie, confecționare și prezentare de arme și echipamente de luptă, concursuri de tir cu arcul, aruncarea suliței sau „ștafeta pâinii”, demonstrații militare, cum ar fi: lupte daco-romane, ritualuri din viața civilă a romanilor sau lupte de gladiatori.

Astfel, cei prezenți la festival vor putea vedea cum se țesea în antichitate, cum se creau papuci antici, încălțări realizate doar manual, în miniatură sau mai mari – numai bune de purtat, dar și cum se făureau monede sau arme.

În același timp, participanții și vizitatorii vor avea prilejul de a mânca „globi”, un soi de papanași, cu miere și piper sau „moretum” – un aperitiv din brânză proaspătă de vaci, amestecată cu tot felul de mirodenii, usturoi și rută, o plantă folosită des în antichitate, precum și alte bucate delicioase preparate, în bucătăria festivalului, exact ca în urmă cu 2.000 de ani.

”Festivalul antic Aqua Sacra Germisara” este organizat de Primăria și Consiliul local al orașului Geoagiu, în parteneriat cu Consiliul județean Hunedoara, Asociația Terra Dacica Aeterna, Liceul Tehnologic ”Alexandru Borza” Geoagiu, Direcția de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara, Parohia Ortodoxă Română Geoagiu-Băi.

Activitățile din cadrul acestui festival vor avea loc în parcul de lângă Termele Romane din stațiunea hunedoreană Geoagiu-Băi.

Credit foto: Bogdan Blendea