Călugărul Vasile Mocan, starețul Schitului Sf. Nicolae din Vulcan, a trecut la cele veșnice

Home Stiri la zi Călugărul Vasile Mocan, starețul Schitului Sf. Nicolae din Vulcan, a trecut la cele veșnice
Călugărul Vasile Mocan, starețul Schitului Sf. Nicolae din Vulcan, a trecut la cele veșnice

Părintele Ieromonah Vasile Mocan, starețul Schitului ”Sf. Nicolae” din municipiul Vulcan, a trecut la cele veșnice, căzând victima unui teribil accident de circulație.

Vestea întristează nu doar mica comunitate de credincioși ortodocși din Valea Ungurului, ci pe toți cei cărora blajinul călugăr le-a fost părinte spiritual, duhovnic și bun prieten.

De numele părintelui Ieromonah Vasile Mocan se leagă însăși ctitorirea și zidirea sfântului locaș de pe frumoasa Vale a Ungurului din municipiul Vulcan, la poalele munților Vîlcan. Acesta a venit aici, cu această misiune, de la Arad, în anul 1998. În scurt timp, sub coordonarea sa, a fost construită așezarea monahală de la Valea Ungurului (pe un teren donat de o familie de credincioși ortodocși din zonă), iar în anul 2003 a fost sfințită Biserica din lemn ”Sf. Nicolae”. Tot sub coordonarea starețului Vasile Mocan a fost zidită și noua biserică, un edificiu cu o arhitectură deosebit de frumoasă și cu o pictură absolut impresionantă în interior. De asemenea, părintele Vasile Mocan a coordonat și lucrările de construcție ale unui alt schit de rugăciune de pe Valea Ungurului, ridicat la Poiana Muntelui. Chiliile și anexele gospodărești ale Schitului de călugări ”Sf. Nicolae” din Vulcan sunt de asemenea rod al strădaniilor inimosului stareț.

Dincolo de rolul de coordonator al acestor ”lucrări ale lui Dumnezeu”, cum îi plăcea să numească edificarea acestui schit monahal, părintele Vasile Mocan a fost și unul dintre cei mai apreciați slujitori ai ortodoxiei, preot deosebit de apreciat pentru bunătatea sa, pentru blândețea sa și pentru sfaturile sale prețioase. Era convins că, în vremurile pe care le traversăm, oamenii au nevoie de mai multă apropiere de Dumnezeu și-i invita pe toți credincioșii care treceau pragul acestui schit la smerenie și rugăciune. ”Trebuie mai multă rugăciune şi apropiere de Dumnezeu! Să nu uităm că şi noi avem aici altarele unde se coboară Mântuitorul, se preface şi vine atâta lume sau mă sună, spunându-mi: „Părinte, vă mulţumesc!”. Fraţilor creştini, nu mie să-mi mulţumiţi, ci lui Dumnezeu! Noi toţi mulţumim bunului Dumnezeu pentru toate. Să ne rugăm mai mult unul pentru altul, să ne respectăm mai mult unii pe ceilalţi. Nu uitaţi, avem cu toţii slăbiciuni sau neputinţe, dar lăsăm ca Dumnezeu să facă judecata, nu noi trebuie să o facem. Să ducem doar credinţa înainte, pentru înaintaşi, să ne rugăm, să încercăm cu toţii să fim mai buni!”, spunea părintele stareț Vasile Mocan, într-unul din rarele sale interviuri.

Când l-am intervievat și eu întâia oară, cu aproape două decenii în urmă, la scurt timp după ce a desăvârșit slujba religioasă a cununiei mele și după ce mi-a botezat copilul, mi-a spus ca o concluzie a dialogului nostru spiritual: ”Noi, aici la mănăstire, nu cercetăm adevărul, căci acesta aparține doar lui Dumnezeu, ci noi căutăm mereu pacea !”

Cu credința că, dincolo de sfârșitul său tragic, părintele Vasile Mocan, ctitorul Schitului ”Sf. Nicolae” din Vulcan își va găsi liniștea și pacea în Împărăția lui Dumnezeu, ne rugăm pentru veșnica odihnă a acestuia, păstrându-i amintirea lucrurilor bune și a faptelor frumoase săvârșite pe pământ. Dumnezeu să-l odihnească !