O nouă ediție a Târgului de fete de pe muntele Găina, în 16-17 iunie 2022

Home Cultură O nouă ediție a Târgului de fete de pe muntele Găina, în 16-17 iunie 2022
O nouă ediție a Târgului de fete de pe muntele Găina, în 16-17 iunie 2022

O nouă ediție a celebrului Târg de Fete de pe Muntele Găina, va fi organizat în acest an, în perioada16-17 iulie.

Devenit o tradiție cu rădăcini adânci în timp, târgul are loc pe un platou montan din Țara Moților, la o altitudine de 1467 de metri. Evenimentul se organizează în fiecare an, în cea mai apropiată duminică de data de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Potrivit etnografilor, acest eveniment, atestat documentar în anul 1816, are același ritual și astăzi. La Târgul de Fete se adunau și se adună locuitorii din Munții Apuseni, pentru a face schimb de produse. Acest târg a fost dintotdeauna și un bun prilej pentru tineri flăcăi de pe tot cuprinsul Țării Moților să întâlnească fete frumoase și să lege căsnicii, de unde și numele inedit al acestui târg.

În decursul anilor, la Târgul de Fete de pe muntele Găina au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante, precum Împăratul Franz Joseph I, care a vizitat acest târg în anul 1852 sau primul ministru al României din perioada interbelică, Ionel I.C. Brătianu ori regele Ferdinand I, în anul 1924, în prezența căruia s-a sfințit și ”Crucea Iancului”, ridicată pe locul de desfășurare al acestui eveniment.

Ediția din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina este organizată de Centrul de cultură ”Augustin Bena” al județului Alba, cu sprijinul Consiliului județean Alba, Consiliului județean Hunedoara și Primăriei comunei ”Avram Iancu”.

Programul detaliat al evenimentului este prezentat în afișul de mai jos: