”ArheoArhitectura”, școală de vară pentru studenți în situl cetăților dacice din Munții Orăștiei

Home Cultură ”ArheoArhitectura”, școală de vară pentru studenți în situl cetăților dacice din Munții Orăștiei
”ArheoArhitectura”, școală de vară pentru studenți în situl cetăților dacice din Munții Orăștiei

Cetățile dacice din Munții Orăștiei sunt în aceste zile gazde ale unei noi ediții a școlii de vară ArheoArhitectura.  Evenimentul are loc în perioada 10-24 iulie 2024 fiind destinat studenților de la Arhitectură și Arheologie din diferite centre universitare (Cluj-Napoca, București, Timișoara) și are ca scop crearea unui cadru educativ – cultural pentru colaborarea interdisciplinară și dobândirea unui set de cunoștințe de arhitectură și arheologie referitoare la monumentele antice din zona Sarmizegetusei Regia.

Evenimentul are loc în cadrul unui parteneriat între Universitatea Babeș-Bolyai, Asociația Monumentum, Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

Președintele CJH, Laurențiu Nistor arată că acesta este un demers pe care administrația județeană l-a sprijinit și l-a încurajat. Acesta apreciază că școala de vară nu ar fi fost posibilă și fără aportul Institutului Național a Patrimoniului, Asociației Monumentum, Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, și instituțiilor noastre din subordine – Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

”Până în 24 iulie, în cadrul școlii de vară, studenți la Arhitectură și Arheologie din mai multe centre universitare din țară vor avea ocazia să cunoască și să studieze monumentele antice din zona Sarmizegetusei Regia. Specialiștii care coordonează acest proiect și-au propus să creeze un cadru educativ-cultural pentru colaborarea interdisciplinară în vederea mai bunei protejări și puneri în valoare a patrimoniului de acest tip. Tuturor participanților le doresc succes, o ședere de studiu cât mai plăcută și mai instructivă”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Cetățile dacice din Munții Orăștiei, patru dintre ele aflate în proprietatea Județului Hunedoara și una, Sarmizegetusa Regia, aflată în administrare, oferă un potențial de studiu și de cercetare uriaș. ”Tocmai de aceea, finanțăm constant cercetările arheologice sistematice, dezvoltăm și derulăm proiecte de conservare, restaurare și punere în valoare, creăm condiții civilizate și facilități de vizitare a celor cinci cetăți aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO”, a mai precizat Laurențiu Nistor, președintele CJH.