Invitație la ”Nedeia din Poiana Muierii”, sărbătoarea de suflet a jienilor petrileni

Home Cultură Invitație la ”Nedeia din Poiana Muierii”, sărbătoarea de suflet a jienilor petrileni
Invitație la ”Nedeia din Poiana Muierii”, sărbătoarea de suflet a jienilor petrileni

Nu cred să existe vreun eveniment mai drag pentru comunitatea momârlanilor petrileni decât cel din preajma sărbătorii creștine a Sfântului Ilie, când aceștia își dau întâlnire cu toți cei care prețuiesc tradițiile, folclorul, obiceiurile și comunitățile momârlanilor, la ”Nedeia din Poiana Muierii”.

Consiliul Local și Primăria Orașului Petrila, Composesoratul Obștea Jiana și Parohia Ortodoxă Petrila-Cimpa organizează, în data de 17 iulie 2022, tradiționala ”NEDEIE DIN POIANA MUIERII”, organizată în cinstea praznicului Sfântului Ilie. Evenimentul va avea loc în Poiana Muierii, la confluența județelor Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj și Vâlcea, pe platoul din fața stânei unde, începând cu ora 9:00, va fi oficiată slujba de utrenie. Pr. Florin Vîlcea va săvârși Sfânta Liturghie la Altarul de Vară din Poiana Muierii, urmată de parastasul pentru cei adormiți și rugăciunea de mulțumire pentru cei vii.

Tot aici vor fi prezentate și două lucrări literare de anvergură din creațiile ”doctorului în științe momârlănești” Dumitru Gălățan Jieț, una referitoare la istoria Composesoratului ”Obștea Jiană” din Petrila, sub oblăduirea căruia se derulează din vremuri străvechi și această nedeie, iar o alta referitoare la zestrea culinară a momârlanilor. Bucătarii de la stână vor pregăti o porție de mâncare tradițională, iar începând cu ora 11:00 în cadrul nedeii va avea loc și un program artistic susținut de ansambluri folclorice din Șugag, Voineasa, Poiana Sibiului, Novaci, Petroșani și Petrila.