Senatorul Cristian Resmeriță crede că în chestiunea vânzării Termocentralei Mintia sunt interese care nu coincid cu cele ale poporului român

Home Politică Senatorul Cristian Resmeriță crede că în chestiunea vânzării Termocentralei Mintia sunt interese care nu coincid cu cele ale poporului român
Senatorul Cristian Resmeriță crede că în chestiunea vânzării Termocentralei Mintia sunt interese care nu coincid cu cele ale poporului român

La mai bine de un an de când a fost închisă, iar autoritățile au decis vânzarea sa către un investitor privat, Termocentrala Mintia este încă lipsită de interes pentru investitori. Cu toate că la demararea procedurilor de scoatere la licitație se vorbea despre un interes mare al unor companii energetice de prestigiu la nivel internațional față de acest obiectiv, nici la prima strigare (din 12 iulie 2022) și nici la cea de-a doua (din 29 iulie 2022) nu s-a prezentat nimeni. Următorul termen pentru licitarea vânzării activelor Termocentralei Mintia este programat pentru data de 26 august 2022.

Eșecul de până acum în ceea ce privește vânzarea Termocentralei Mintia și repunerea acesteia în circuit (o condiție esențială pusă de autorități celor interesați în preluarea acestui obiectiv energetic) îl determină pe senatorul social-democrat Cristian Resmeriță să creadă în continuare că în ceea ce privește această chestiune, există interese care nu coincid cu cele ale poporului român. De fapt, crede senatorul din Valea Jiului, într-un trist final, Termocentrala de la Mintia va fi vândută pe nimic și va ajunge la fier vechi. ”Părerea mea este că această licitație este tărăgănată, până când prețul de vânzare va scădea și acest obiectiv care ar fi putut juca în continuare un rol strategic în cadrul Sistemului Energetic Național, va fi vândută pe nimic și tăiată la fier vechi. Iată că deja Mintia este scoasă a doua oară la vânzare și de la informațiile superoptimiste cum că sunt 11 firme extraordinare din toată lumea care vor să cumpere Mintia, am văzut că nici la prima și nici la a doua licitație nu a participat nimeni, fapt care mă tem că va conduce spre ceea ce spun eu de un an de zile, și anume că se dorește ca Mintia să aibă un preț foarte scăzut, iar după vânzare fierul vechi va valora de câteva ori mai mult decât banii obținuți de stat din vânzarea acesteia. Mă tem că în această chestiune sunt interese care nu coincid cu cele ale poporului român”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

În opinia politicianului social-democrat, care este și secretar al Comisiei pentru Energie al Senatului României, decizia luată de Ministerul Energiei pare, în contextul actual al crizei energetice din Europa, nu doar una greșită, ci chiar irațională. ”Vedem cu toții ce se întâmplă în toată Europa în domeniul energiei. Vedem cum, statele europene reconsideră rolul independenței energetice și rolul producției de energie termo în acest context. În statele europene sunt redeschise termocentrale și se redeschid mine în timp ce noi părem a fi într-un cu totul alt scenariu. Părerea mea este că, în actuala situație, în care prețul la energie a crescut considerabil, Complexul Energetic Hunedoara, cu Mintia și Paroșeni, ar fi 100% rentabil”, arată senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta este de părere că doar o serie de decizii politice greșite și un management defectuos al CEH fac ca lucrurile să nu aibă un parcurs pozitiv al acestei companii energetice care ar avea acum șansa de a juca un rol determinant în garantarea independenței energetice a țării noastre. ”Complexul Energetic Hunedoara poate fi, în momentul de față, un furnizor de energie foarte bun, foarte competitiv și poate chiar, din punct de vedere economic, să fie pe plus. Însă, faptul că acest complex este manageriat foarte prost, este o dovadă suficientă că nu se vrea acest lucru. Spre exemplu, CEH vinde energie doar maxim două zile pe săptămână, motivația fiind aceea că nu are suficient cărbune pentru a produce mai mult. Sigur aici e o discuție mai largă, dar, dacă nu putem scoate cărbune din cele 4 exploatări miniere care mai produc acum în Valea Jiului, putea fi adus cărbune de altundeva, așa cum s-a mai procedat. Nu știu cum se face, că sunt alții care ar trebui să știe cum se face, dar ceea ce eu nu pot să înțeleg este cum e posibil să închizi și să vinzi capacități energetice într-o vreme în care peste tot în Europa ele se deschid, produc și contribuie la asigurarea independenței energetice a țării”, mai spune senatorul Cristian Resmeriță.

Iar ceea ce este și mai grav, în opinia acestuia este că Termocentrala Mintia, în loc să contribuie la susținerea independenței energetice a țării, va ajunge doar să îmbogățească pe cineva care o va cumpăra într-un final pe nimic și o va vinde la fier vechi. Procedura de vânzare a acestui obiectiv va fi reluată pe 12 august și încă o dată pe 26 august, la acelaşi preţ de 91,23 de milioane de euro. Este adevărat, Ministerul Energiei a impus cumpărătorului să realizeze acolo o nouă entitate energetică cu capacitatea de 800 MWatti, pe gaz metan, până la finele anului 2026. Dacă însă nu va exista nici o ofertă pentru suma de 91.236.832,87 Euro, Codul de procedură civilă prevede că prețul va scădea în mod repetat: într-o primă fază cu 25%, în cea de-a doua fază cu 50%, iar în ultimă instanță, se va vinde cu prețul cel mai mare ofertat.