Unde și cum va fi marcată Ziua Minerului, în Valea Jiului

Home Stiri la zi Unde și cum va fi marcată Ziua Minerului, în Valea Jiului

”Ziua Minerului”, eveniment emblematic pentru întreaga vale a Jiului care marchează rememorarea evenimentelor istorice din august 1929 și 1977, va fi marcată și în acest an în Valea Jiului, printr-o serie de evenimente omagiale organizate de sindicatele din minerit și administrațiile publice locale.

La Lupeni, localitatea în care s-au desfășurat grevele minerilor din 1929 și 1977, vor avea loc evocări ale evenimentelor dar și ceremonii de depunere a unor coroane de flori, începând cu ora 10,30. Ca de obicei, ceremoniile vor debuta în curtea EM Lupeni, în fața Uzinei electrice, locul în care greva minerilor de aici din 6 august 1929 a fost înăbușită în sânge. Depuneri de coroane de flori vor avea loc și la monumentul Lupeni 29 din centrul acestei localități.

La Vulcan, ceremoniile dedicate ”Zilei Minerului” vor avea loc vineri, 5 august când, potrivit primarului Cristian Merișanu, oficialități și reprezentanți ai unor instituții, partide, organizații neguvermanetale etc. sunt invitați să depună coroane și jerbe de flori la monumentul minerului din zona Oficiului Poștal, de la ora 10,00, respectiv la troița din incinta EM Vulcan, de la ora 11,00.

Și la Petroșani vor avea loc ceremonii dedicate Zilei Minerului, găzduite în Parcul Central ”Cantrol Schreter”, unde vor fi despuse coroane și jerbe de flori la statuia minerului. Ceremoniile de la Petroșani vor avea loc în data de 6 august, începând cu ora 9,00.

La Petrila, evenimentele dedicate ”Zilei Minerului” vor avea loc în curtea Ansamblului Istoric Mina Petrila, de la ora 12,00. Acestea vor debuta cu ceremoniile de depunere a unor coroane și jerbe de flori la monumentul Salvatorului Miner. Tot aici vor avea loc o serie de evenimente culturale și artistice reunite sub genericul ”Ziua Minelor Deschise”.

Foto: Arhiva Exclusiv