La Petrila, Ziua Minerului s-a desfășurat cu recunoștință față de trecut și încredere pentru viitor

Home Stiri la zi La Petrila, Ziua Minerului s-a desfășurat cu recunoștință față de trecut și încredere pentru viitor
La Petrila, Ziua Minerului s-a desfășurat cu recunoștință față de trecut și încredere pentru viitor

Incinta fostei Exploatări Miniere de la Petrila a fost locul în care ”Ziua Minerului” a fost marcată anul acesta într-un mod ceva mai aparte față de restul festivităților dedicate ortacilor în localitățile din Valea Jiului. Aici, reprezentanții Asociației Planeta Petrila, ale căror strădanii au făcut posibilă salvarea Ansamblului istoric Mina Petrila și clasarea drept monument istoric de clasa A a unora dintre clădirile fostei mine, ansamblul aflat acum în proprietatea Consiliului județean Hunedoara, au organizat, cu acest prilej, o zi specială sub genericul ”Ziua Minelor Deschise”.

Aceasta a început firesc, cu o scurtă ceremonie de depunere a unor coroane de flori la troița eroilor de la Mina Petrila, care au fost omagiați în acest fel de reprezentanții Consiliului județean Hunedoara (prin prezența președintelui Laurențiu Nistor, a administratorului public Costel Avram și consilierilor județeni Doinița Maria Bălănesc și Ioan Rus), de reprezentantul Prefecturii Hunedoara (prin prezența subprefectului Bogdan Urdea), de reprezentantul Primăriei orașului Petrila (prin prezența viceprimarului Marius Heljiu), de reprezentanții PSD și AUR, dar și de inimoșii activiști ai Asociației Planeta Petrila.

Artistul Ion Barbu este de părere că minerii Petrilei și, în general, minerii Văii Jiului, merită omagiați sub o formă care să facă aducă nu doar oficialitățile, ci și petrilenii, ortacii, mai aproape de firescul unor astfel de momente. ”Cred, cu tot respectul, că aceste festivități cu depuneri de coroane la troiță, ar trebui regândite pentru a implica mai mult oamenii din comunitate în astfel de evenimente. Mă gândesc de exemplu, cum ar arăta o ceremonie în care să parcurgem împreună o alee pe care s-ar afla câteva personalități ale culturii care au avut de-a face cu mina, pornind de la I.D. Sîrbu, a cărui monument deja există aici și culminând poate cu o lucrare mai amplă, un memorial al eroilor din mineritul Văii Jiului”, spune Ion Barbu.

Ideea este agreată de reprezentanții noului proprietar al Ansamblului Istoric Mina Petrila, iar administratorul public al CJH, Costel Avram este de părere că și din acest punct de vedere Mina Petrila poate deveni un punct de interes pentru Valea Jiului și județul Hunedoara. De altfel, mai multe idei privind dezvoltarea Exploatării Culturale Petrila, s-au desprins și din Adunarea Generală a Asociației Planeta Petrila, care s-a desfășurat cu acest prilej și care s-a bucurat de prezența președintelui CJH, Laurențiu Nistor și de cea a administratorului public al județului, Costel Avram. Acestuia îi va reveni de altfel, după cum a declarat președintele CJH, misiunea de a se ocupa în mod direct de parteneriatul cu toți cei care doresc să contribuie la construcția Exploatării Culturale Petrila. ”Exploatarea minieră de la Petrila a fost închisă în urmă cu câțiva ani, iar clădirile de patrimoniu au fost achiziționate recent de către Consiliul Județean Hunedoara. Este un demers îndrăzneț al nostru de a transforma perimetrul minei cu o istorie de peste 150 de ani într-un punct de atracție turistică și culturală. Valea Jiului trebuie și merită să fie cunoscută și prin astfel de activități menite să pună în valoare imensul patrimoniu istorico-industrial. Împreună cu Asociația Planeta Petrila, ne dorim să derulăm aici proiecte de reconversie funcțională a clădirilor și evenimente culturale cât mai diverse”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

La rândul său, administratorul public al CJH, Costel Avram apreciază că salutul mineresc ”Noroc bun!” este cel care guvernează de pe acum și drumul spre succes al acestui proiect care-și propune să exploateze la Petrila, filonul inepuizabil al culturii. ”Dincolo de ceremonile prin care am omagiat astăzi Ziua Minerului, am participat astăzi, împreună cu președintele CJH Laurențiu Nistor și câțiva consilieri județeni la Adunarea generală a Asociației Planeta Petrila, partenerul nostru de nădejde în proiectul privind transformarea Exploatării Miniere Petrila în Expoloatarea Culturală Petrila. Așa cum a arătat și președintele Laurențiu Nistor, atunci când Consiliul județean a intrat în acest proiect ambițios, odată cu achiziționarea clădirilor de patromoniu ale ”Ansamblului Istoric Mina Petrila” am făcut acest lucru cu deplină convingere că, prin implicarea noastră, ideile inițiate de Ion Barbu, Mihai Danciu, Cătălin Cenușe și toți ceilalți membri ai Asociației Planeta Petrila și susținute cu atâta pasiune, de Cristina Sucală, Ilinca Păun Constantinescu, Andrei Dăscălescu ș.a.m.d. vor prinde viață și vor contribui la exploatarea filonului cultural atât de valoros al Petrilei, al Văii Jiului și al județului Hunedoara. Trecem de pe acum la treabă, pentru că avem multe de făcut. E nevoie de realizăm înainte de toate un PUZ pentru această zonă, fătă de care nu vom putea aplica pentru finanțarea proiectelor pe care le gândim aici. E nevoie însă și de punerea în siguranță și consolidarea clădirilor de patrimoniu și deja CJH a făcut demersuri pentru a realiza acest lucru prin PNRR. Și este nevoie de evenimente, prin care să dezvoltăm la fosta mină Petrila acel pol cultural pe care ni-l dorim toți cei implicați în acest demers. Împreună, desigur și cu un ”Noroc bun” vom reuși!”, a declarat Costel Avram.

Iar o dovadă în acest sens l-a constituit chiar suita de evenimente culturale organizate la Mina Petrila, pe 6 august – Ziua Minerului, unde au avut loc tururi ghidate, ture cu ciclodrezina sau dezbateri despre comunitățile minere. Acestea au fost completate de vernisajul unei expoziții de insigne aparținând colecționarului Viorel Stroe, cel al unei expoziții de lucrări de diplome studențești, ateliere de lucru ale copiilor de la Cercul de artă din Petrila coordonat de prof. Radu Chința. De asemenea, tot aici a avut loc lansarea volumului ”Comunități miniere și comunități tradiționale”, rezultat al cercetărilor întreprinse în Valea Jiului de antropologul Cornelia Florea, iar spre seară publicul a avut parte de un concert extraordina susținut de artiștii Radu Torok și Ana Dubyk, dar și de o proiecție specială a filmului ”Planeta Petrila” în prezența regizorului Andrei Dăscălescu.

În acest fel, așa cum apreciază arhitectul Mihai Danciu, unul dintre oamenii de bază din Planeta Petrila, Ziua Minerului a fost la Petrila una în care oamenii păstrează vie memoria celor care au trecut la cele veșnice în subteranele minelor și învață să-i prețuiască pe cei care duc mai departe speranța unui viitor cât mai bun în comunitățile miniere.