Minerul Lupeni revine în campionatul de fotbal

Home Stiri la zi Minerul Lupeni revine în campionatul de fotbal
Minerul Lupeni revine în campionatul de fotbal

Club sportiv fanion al minerilor din Valea Jiului, cu o tradiție care datează de mai bine de un secol, Minerul Lupeni revine din acest sezon în campionatul de fotbal, urmând să evolueze în Liga a IV-a județeană.

Decizia a fost luată de Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, care a identificat soluții pentru reînființarea și susținerea echipei de fotbal, împreună cu mediul de afaceri local. Astfel, după ce în urmă cu un an de zile a fost înființat Clubul Sportiv Viitorul Minerul Lupeni, în jurul familiei Lumperdean, cu intenția declarată de a fi un continuator al clubului fanion al Lupeniului, acest club a ”importat” întregul lot de fotbaliști seniori al CSM ”Mihai Viteazul” Vulcan, împreună cu antrenorul Dan Voicu, clubul fiind completat cu încă trei grupe de juniori: Under 19, Under 15 și Under 13. Astfel, echipa Minerului Lupeni a putut fi înscrisă în Liga a IV-a pentru noua ediție de campionat 2022-2023.

”Generații întregi au trăit la Lupeni bucuria sportului, ca fotbaliști sau ca suporteri, la meciurile echipei Minerul Lupeni. Cum aceste lucruri nu au fost uitate, mi-am dorit încă de când am venit la primărie, să reînviem tradiția acestei echipe. Împreună cu oameni de sport pasionați, cu sprijinul mediului de afaceri local și implicarea Primăriei municipiului Lupeni, echipa de fotbal „Minerul” Lupeni se va reorganiza și reînscrie în competițiile fotbalistice. Echipa se dorește atât o continuatoare a tradiției fotbalului din Municipiul Lupeni dar, pe de altă parte și o continuatoare a cluburilor sportive private care acum pregătesc copii și juniori. Deja a fost cooptat un lot de seniori și un antrenor pentru echipa mare, în persoana reputatului om de fotbal Dan Voicu. Echipa va evolua în Liga a IV-a și vă invit la stadion, pe toți cei care iubesc fotbalul și cred în revigorarea clubului Minerul Lupeni să vină la stadion, să-i susțină pe fotbaliștii noștri”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Atât reprezentanții administrației locale de la Lupeni, cât și cei ai clubului Viitorul Minerul Lupeni își exprimă convingerea că acest nou proiect sportiv va reuși, în timp, să genereze performanță și, ceea ce este și mai important, va reuși să aducă tinerii pe terenul de sport și suporterii în tribunele stadionului din Lupeni. Reprezentantul CS Viitorul Minerul Lupeni, Lucu Lumperdean salută decizia administrației locale de la Lupeni de a se implica în revitalizarea fotbalului sub emblema clubului care a scris istorie în sportul din Valea Jiului: Minerul Lupeni. ”Vestea că domnul primar Lucian Resmeriță și domnii Emil Părău, Constantin Dicu și Ion Hațegan au găsit împreună soluția de a readuce Minerul Lupeni într-un campionat de fotbal, pentru început în Liga a IV-a este una excelentă. De pe acum, am convingerea că vom reuși să readucem suporterii la stadion, iar juniorii noștri vor fi astfel și mai mobilizați să calce pe urmele unor fotbaliști precum Lucian Burchel, Carol Creiniceanu, Ghiță Burdangiu sau Constantin Cotroază. Cel mai important lucru este că toți cei care trăim cu amintirea echipei-fanion Minerul Lupeni, vom avea bucuria să auzim din nou pe stadion îndemnul suporterilor: Hai, Minerul!”, spune Lucu Lumperdean, unul dintre fondatorii noului club sportiv Viitorul Minerul Lupeni.

Tradiția fotbalului lupenean datează aici, oficial, din 1920 când avea să se înființeze clubul reprezentativ al minerilor, Jiul Lupeni.  În perioada divizionară, echipa luând denumirea de Minerul, activează din 1936 în eșalonul al 3-lea al Ligii de Vest, promovează în Divizia B în anul 1938 și evoluează la acest nivel trei ediții de campionat, până în 1941. După război, continuă să activeze în Divizia B până în 1959, numele echipei schimbându-se de câteva ori: Partizanul  (în 1950), Flacăra (în 1951), Minerul ( îmn 1953), Energia ( în 1957) și din nou Minerul, din 1958, titulatura tradițională sub care, după 12 ani de așteptare, echipa promovează în prima divizie. În prima divizie a fotbalului românesc, Minerul joacă patru ediții (între 1959 și 1963), apoi retrogradează în Divizia B. Aici, după alți patru ani competiționali retrogradează în eșalonul al 3-lea. Vor trece 9 ediții de campionat, până în 1976 când Minerul Lupeni va reveni în Divizia B. După doi ani a urmat o nouă retrogradare în Divizia C, unde echipa va sta până în 1980, când revine în eșalonul secund cu antrenorii M. Basarab și C. Cotroază. Conducerea asociației era asigurată de ing. Gh. Marchiș – președinte de onoare, Mihail Moisescu – președintele asociației și ing. Gh. Varhonic – președintele secției de fotbal. După doi ani în Divizia B (1980-1982), a urmat unul în Divizia C și apoi o nouă promovare în eșalonul doi, cu antrenorul Petre Libardi la conducerea tehnică. Trei ani după aceea, în 1986, Minerul Lupeni a retrogradat în Divizia C iar în sezonul 2004-2005, a promovat din nou în Divizia B, unde va activa, până în 2010 când, din lipsa resurselor financiare pentru susținerea clubului, acesta se va desființa.

În palmaresul CS Minerul Lupeni sunt înregistrate rezultate remarcabile, cele mai bune fiind calificarea în sferturile de finală ale Cupei României (în 1959-1960), finalistă în Liga I la fotbal (în 1927-1928), și locul I (1958-1959) în Liga a II-a. De-a lungul timpului, în lotul de jucători al echipei de fotbal Minerul Lupeni au fost prezenți sportvi remarcabili precum: Carol Creiniceanu, Constantin Cotroază, Stelian Homan, Gogu Tonca, Gheorghe Burdangiu, Gheorghe Kotormani, Ioan Dosan, Ovidiu Lucian Burchel, Cornel Sălăgean, Horațiu Lăsconi, Adi Lumperdean și alții.