Laurențiu Danciu, un hunedorean în echipa de aur a canotajului românesc

Home Stiri la zi Laurențiu Danciu, un hunedorean în echipa de aur a canotajului românesc
Laurențiu Danciu, un hunedorean în echipa de aur a canotajului românesc

România a cucerit 9 medalii, 5 de aur şi 4 de argint, duminică, 4 septembrie 2022, la Campionatele Europene de canotaj Under-23 de la Hazewinkel (Belgia), în 11 finale. Cu acest palmares, România conduce clasamentul pe naţiuni și la această spectaculoasă disciplină sportivă.

Printre medaliați se numără și sportivul hunedorean Laurențiu Alexandru Danciu. Acesta a obținut două medalii de aur la competiția europeană de la Hazewinkel (Belgia). O primă medalie a fost obţinută la 4+1 rame masculin, unde Alexandru-Laurenţiu Danciu a făcut parte din echipajul țării noastre compus din Andrei-Petrişor Axintoi, Alexandru Gherasim, Florin Arteni şi Maria-Antonia Iancu. Și la proba de 8+1 rame masculin, Alexandru-Laurenţiu Danciu a obținut o medalie de aur alături de coechipierii săi Andrei-Petrişor Axintoi, Alexandru Gherasim, Florin Ceobanu, Andrei Lungu, Andrei Mândrilă, Claudiu Neamţu, Florin Arteni şi Maria-Antonia Iancu.

Alexandru-Laurenţiu Danciu, în vârstă de 22 de ani, s-a născut la Petroșani, dar este din comuna Pui, unde încă din primii ani ai succesului său sportiv (în 2018), a fost înobilat de primarul Victor Stoica cu titlul de ”Cetățean de onoare” al comunei Pui. În 2017, la Campionatul European de canotaj pentru juniori de la Krefeld (Germania), acesta s-a aflat în barca de 8+1  care a cucerit medalia de argint. Apoi, în 2018, la Campionatele Mondiale de juniori de la Racice (Cehia), la doi rame (2-), alături de Florin Arteni-Fintinariu, a produs una dintre marile surprize ale competiției, terminând proba pe primul loc. Românii s-au impus în finală în fata germanilor Elias Kun sși Jasper Angl, medaliati cu bronz în 2017, care au trecut linia de sosire pe poziția a doua și a campionilor en-titre, frații gemeni Patrik și Anton Loncaric din Croația, clasați pe locul 3. Cu câteva luni înainte, la Campionatele Europene de juniori de la Gravelines (Franta), Alexandru Laurentiu Danciu, alături de  Gheorghe Morar, Denis Nichitean și Andrei Lungu, a cucerit medalia de argint, la patru rame fără cârmaci (4-).

Sportivul hunedorean s-a remarcat prin rezultatele foarte bune obținute la canotaj încă de la vârsta junioratului. A atras atentia antrenorilor lotului national care l-au selecționat pentru a se pregăti în Centrul Național Olimpic pentru juniori de la Orșova.

Felicitări !